Sastojci za testo:
- 20 dkg butera (event. margarin)
- 2 kašike šećera
- 1 jaje
- sok od pola limuna
- 30 dkg brašna
Fil:
- 1 l mleka
- 15 dkg griza
- 25 dkg šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- 35 dkg mlevenog maka
Priprema:
1. Penasto umutimo buter, jaje i šećer. Dodamo sok od limuna i brašno i zamesimo testo. Zamotamo ga u foliju i ostavimo na hladnom mestu dok napravimo fil.
2. Belanca umutimo u penu. Posebno umutimo i žumanca.
3. 1 litar mleka stavimo da provri, dodamo šećer i vanilin šećer. Dodamo griz i na srednjoj temperaturi, mešajući kuvamo dok se ne zgusne.
4. U griz dodamo umućena žumanca i pomešamo, zatim mleveni mak. Ponovo dobro izmešamo i na kraju dodamo filu ulupana belanca i oprezno pomešamo.
5. Testo podelimo na dva dela i oklagijom razvučemo. Prethodno radnu površino pospimo sa brašnom. Jednu tepsiju veličine 26 x 38 cm obložimo sa papirom za pečenje i stavimo testo. Stavimo sav fil na testo. Drugu koru takodje razvučemo i stavimo preko fila. Oko 35 minuta pečemo u unapred zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni.
Kada se kolač ohladi isečemo ga na jednake kocke i pospimo ih vanilin šećerom u prahu (po ukusu ).
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen