Translate

Donnerstag, 17. April 2025

Húsvéti nyuszikalács

 

A finom foszlós kalács nem hiányozhat húsvét idején az asztalról, ám a megszokott fonás helyett más formákat is kitalálhatunk. Kreatívan, ötletes nyuszikat, madarat-galambot, kosárkát készíthetünk a kelt tésztából. A gyerekeket is nyugodtan vonjuk be a munkába, így is fejlődik a kézügyességük, a kreativitásuk.

Hozzávalók 12 darab nyuszihoz:
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag (40g) friss élesztő
  • 6 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 100 g olvasztott vaj (a vaj ne legyen meleg)
  • 1 tojás a lekenéshez
  • pár szem mazsola a nyuszi szemének
Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben.
A száraz hozzávalókat öszzekeverjük, csináljunk bemélyedést a liszt közepén. A tejben keverjük el a tojások sárgáját, tegyük a bemélyedésbe, Adjuk hozzá az élesztőt, az olvasztott vajat és jól dolgozzuk ki a tésztát, hogy szép sima legyen. Takarjuk le és kelesztjük duplájára.
A megkelt tésztát tegyük lisztezett felületre, először osszuk két egyenlő részre, majd mind két tésztát osszuk 6-6 részre, összessen 12 kis cipóra. 
Mindegyik kis cipót három részre osztunk: mogyorónyi darabot levágunk, ez lesz a nyuszi farka, a megmaradt tésztát két részre vágjuk, egyik legyen nagyobb. A nagyobb tésztát sodorjuk ki a kezünkkel kb. 28 cm hosszúra és tekerjük föl, ez lesz a nyuszi teste. 
A megmaradt kisebb tésztát formázzuk oválisra a füleknek. Ollóval vágjuk két részre a tészta közepéig. 
A nyuszi testét helyezzük tepsibe, a farkát és a füleket illesszük szorossan mellé. Egy szem mazsola a szeme, nyomjk a tésztába. 
Én 4 nyuszit tettem egy tepsibe. 
Egy tojást villával kissé fölvertem, 1 evőkanál tejszínt adtam hozzá, hogy szép fényes legyen a kisült kalács. Lekentem a nyuszikat, megszortam tengeri sóval, de akár kristály cukorral is lehet. 
Előmelegített légkeverésű sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt kisült. A sütés ideje függ a sütőtől.
Amíg sültek a nyuszik, elkészítettem a következő négyet és utána még négyet, összessen 3 tepsivel.

Fontos, hogy a tésztát jól kidolgozzuk, hogy finom, könnyű és foszlós kalács süljön belőle. A nyuszikat nem lehet elrontani, mindegyik finom lesz, ha kisül.


                                                             Jó étvágyt!


Freitag, 4. April 2025

Kinder boueno torta


 Hozzávalók a tésztához (24 - 26 cm átmérő):

  • 5 tojás
  • csipetnyi só
  • 5 kanál forró víz
  • 80 g cukor
  • 80 g barna cukor
  • 8 g vaníliás cukor
  • 125 g liszt
  • 150 g darált mogyoró
Kinder bueno krém:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g világos mogyoró-nougat krém (keményebb fajta, késsel vágható)
  • 500 ml tejszín (30-35%)
  • 3 csomag habfix
  • csipet só
Csokis tejszínhab

  • 600 ml tejszín (30-35%)
  • 35 g kakaó (cukrozatlan kakaó)
  • 70 g cukor
Díszítéshez:

  • 100 g tejcsokoládé
  • 50 ml tejszín
Elkészítése:

Ehhez a könnyű tésztához először a darált mogyorót kissé pörköljük meg egy serpenyőben. Közepes hőfokon, amikor már érződik az intenzív pörkölt aroma el is készültünk vele. Öntsük egy másik edénybe és hagyjuk kihűlni.
Ezután az egész tojásokhoz adjuk hozzá a barna cukrot, a kristály cukrot és a vaníliás cukrot és a csipet sót. Természetesen a barna cukrot helyettesíthetik kristály cukorral. A barna cukornak van egy gyenge kis karamell íze, amely nagyon jól passzol a mogyoróhoz. Kezdjük el keverni és kanalanként adjuk hozzá a forró vizet is és keverjük kb. 10-15 percig, amíg szépen kifehéredik a tojásos massza. Szitáljuk hozzá a lisztet, óvatossan keverjük és amikor már majdnem láthatalan a liszt, adjuk hozzá a mogyorót is. Keverjük, amíg az összes hozzávalók elvegyülnek a masszával. 
Egy 24 cm átmérőjű és papírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük. A légkeverést kapcsoljuk ki.
A biszkvitet vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni, majd három részre vágjuk.
A világos (nem csokis!) nougat krémet gőz fölött kissé olvasszuk föl. 
A tejszínt a habfixel verjük keményre. 
A mascarponéhoz adjunk csipet sót, a kihült olvadt nougatot és mixerrel keverjük össze. Végül a kemény tejszínhabot lassan keverjük hozzá egy spatulával.
Az alsó tortalapot tegyük egy tálcára és egy tortagyürűt helyezzünk köré. A nougat krém felét kenjük rá, erre helyezzük a középső lapot. Kezünkkel kicsit nyomkodjuk meg, majd símitsuk rá a megmaradt nougat krémet és helyezzük rá az utolsó lapot. Gyengéden nyomkodjuk meg a tetejét. Legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, legjobb egy éjszakára a hűtőben hagyni.

A 6 dl tejszínt kezdjük el egy mixerrel keverni, apránként adjuk hozzá a cukorral összekevert kakaót és tovább keverjük, amíg kemény habot kapunk.
A tortáról vegyük le a gyűrűt, vonjuk be a csokis tejszínhabbal és tegyük vissza a hűtőbe. 
A tejcsoki darabkákat öntsük le a forró tejszínnel, hagyjuk pár percig olvadni, majd keverjük símára. Ha kissé kihűlt, tegyük egy műanyag zacskóba és tetszés szerint díszítjük vele a tortát. Természetesen a Kinder Bueno csoki sem hiányozhat. 

Jó étvágyat ehhez a habkönnyű finom tortához!
 

Mittwoch, 2. April 2025

Kakaós szelet

 

Édesanyám receptes füzetét lapozgatva akadt meg a szemem ezen az igazán régi süteményen. A recept megítélésem szerint több,mint 60 éve lett lejegyezve a süteményes füzetébe. Ezek a három-négy lapból és főzött krémből készült sütik nagyon népszerűek voltak a hetvenés években. Minden nagyobb ünnepre, lakodalmakban helyet kaptak a terítéken. Kislány koromban szerettem édesanyám mellett lenni és ellesni minden mozdulatát sütkérezés közben. Többször is segítettem neki, amiben csak tudtam. Aztán úgy 12 vagy 13 éves koromban egy szombat délután elővettem a süteményes füzetet és neki fogtam a kakaós szelet elkészítéséhez. Mondhatom, hogy jól sikerült, mert azután mindig én sütöttem a kakaós szeletet. A szomszéd asszonynak annyira megtetszett az íze, hogy megkért süssek nekik is és ezután havonta legalább kétszer-háromszor "vendégeskedtem" Néná konyhájában. A fiatal asszony mindig meghálálta a szorgalmamat valamivel. Volt neki egy vegyes boltja és hálából hol édességet, hol tanszereket vagy más ajándékot kaptam tőle. Más idők voltak azok! 

Újra olvasva a receptet, kicsit változtattam rajta. 3 lap helyett 4 lapot sütöttem egy kisebb tepsiben és a krémhez hozzáadtam 2dl tejszínt, hogy selymesebb legyen az íze. Itthon nagyon szeretik!

Tészta:
  • 500 g liszt
  • 1 púpozott kávés kanál szódabikarbóna
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • csipet só
  • 150 g porcukor
  • 150 g vaj ( a receptben 100 g zsír van írva)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tej
Krém:
  • 6 dl tej
  • 2 dl tejszín (30-35% tehén tejszín)
  • 50 g kristály cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 90 g keményítő
  • 3 kanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kanál rum (finomabb rum, de a rum el is hagyható)
  • 250 g vaj ( én csakis vajat használok, de esetleg margarint is lehet használni)
  • 200 g porcukor
Csokoládémáz:
  • 150 g étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 2-3 csepp étolaj ( megakadályozza, hogy szeleteléskor törjön a máz)
Elkészítése:

A tésztához összekeverjük az átszitált lisztet, kakaót, porcukort, sót, szódabikarbónát és összekeverjük. A tojással és vajjal elmorzsoljuk majd a tejjel összegyúrjuk. Jól gyúrható tésztát kell kapni, ezért ha szükséges pár csepp tejet adjunk hozzá ( a liszt minőségétől függ). A tésztát érdemes lemérni és négy egynlő részre osztani. Ha esetleg ragad a tészta, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe. Lisztezett felületen vagy sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra kb. 30x25 cm nagyságúra. Légkeverős sütőben 170 fokon kb. 7-8 percig sütjük. 

A krémhez keverjük ki a tojás sárgáját, 50 g kristálycukrot, keményítőt, lisztet és vaníliás cukrot a 2 dl tejszínnel. 
A 6 dl tejet forraljuk föl, húzzuk félre és adjuk hozzá a tojásos masszát, jól keverjük össze és tegyük vissza a tűzre. Adjuk hozzá a rumot is (elhagyható). Addig főzzük állandóan kevergetve, míg sűrű, fényes masszát kapunk. Hagyjuk kihűlni, de a krémet takarjuk le folpackkal, hogy ne bőrösödjön le. 
A vajat keverjük ki a porcukorral és keverjük habosra a kihűlt krémmel. Én lemértem a krémet és három felé osztottam. 
A kihült lapokat kissé lekentem meleg tejjel, így szaftosabb és gyorsabban puhul. Ha megtöltöttük a lapokat egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
A csokoládét és a vajat fölolvasztjuk vízgőz felett, hozzáadunk pár csepp étolajat, jól összekeverjük és elkenjük a süteményen. Hűvös helyen kell tartani szeletelésig. 

                                                   Jó étvágyat!