Translate

Donnerstag, 17. April 2025

Húsvéti nyuszikalács

 

A finom foszlós kalács nem hiányozhat húsvét idején az asztalról, ám a megszokott fonás helyett más formákat is kitalálhatunk. Kreatívan, ötletes nyuszikat, madarat-galambot, kosárkát készíthetünk a kelt tésztából. A gyerekeket is nyugodtan vonjuk be a munkába, így is fejlődik a kézügyességük, a kreativitásuk.

Hozzávalók 12 darab nyuszihoz:
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag (40g) friss élesztő
  • 6 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 100 g olvasztott vaj (a vaj ne legyen meleg)
  • 1 tojás a lekenéshez
  • pár szem mazsola a nyuszi szemének
Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben.
A száraz hozzávalókat öszzekeverjük, csináljunk bemélyedést a liszt közepén. A tejben keverjük el a tojások sárgáját, tegyük a bemélyedésbe, Adjuk hozzá az élesztőt, az olvasztott vajat és jól dolgozzuk ki a tésztát, hogy szép sima legyen. Takarjuk le és kelesztjük duplájára.
A megkelt tésztát tegyük lisztezett felületre, először osszuk két egyenlő részre, majd mind két tésztát osszuk 6-6 részre, összessen 12 kis cipóra. 
Mindegyik kis cipót három részre osztunk: mogyorónyi darabot levágunk, ez lesz a nyuszi farka, a megmaradt tésztát két részre vágjuk, egyik legyen nagyobb. A nagyobb tésztát sodorjuk ki a kezünkkel kb. 28 cm hosszúra és tekerjük föl, ez lesz a nyuszi teste. 
A megmaradt kisebb tésztát formázzuk oválisra a füleknek. Ollóval vágjuk két részre a tészta közepéig. 
A nyuszi testét helyezzük tepsibe, a farkát és a füleket illesszük szorossan mellé. Egy szem mazsola a szeme, nyomjk a tésztába. 
Én 4 nyuszit tettem egy tepsibe. 
Egy tojást villával kissé fölvertem, 1 evőkanál tejszínt adtam hozzá, hogy szép fényes legyen a kisült kalács. Lekentem a nyuszikat, megszortam tengeri sóval, de akár kristály cukorral is lehet. 
Előmelegített légkeverésű sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt kisült. A sütés ideje függ a sütőtől.
Amíg sültek a nyuszik, elkészítettem a következő négyet és utána még négyet, összessen 3 tepsivel.

Fontos, hogy a tésztát jól kidolgozzuk, hogy finom, könnyű és foszlós kalács süljön belőle. A nyuszikat nem lehet elrontani, mindegyik finom lesz, ha kisül.


                                                             Jó étvágyt!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen