Translate

Mittwoch, 19. Juni 2019

Brownie meggyes sajttorta (Brownie-Käsekuchen mit Kirschen)

Minden ami egymáshoz illik megtalálható ebben a tortában: csokoládé, gyümölcs és finom túrókrém, és ez a trió egy verhetetlen jó ízt eredményez. Az elkészítéséhez kb. másfél óra kell, de higgyétek el, megéri!
Hozzávaló egy 26 cm átmérőjű tortához:
Tészta:
  • 3 tojás
  • 200 g cukor
  • 100 g étcsoki
  • 100 g vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 25 g kakaó por (cukor nélküli)
  • 100 g liszt
Túrókrém:
  • 3 tojás
  • 75 g vaj
  • késhegynyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 125 g cukor
  • 750 g friss túró
  • 75 g gríz
  • 1 üveg meggybefőtt (720 ml) vagy friss magvazott meggy-levét nyomkodjuk ki
  • porcukor a behintéshez
Elkészítése:
1. A meggyet csepegtessük le.
Csokoládét daraboljuk össze és 100 g vajjal gőz fölött megolvasztjuk (többször keverjük meg), hagyjuk kissé kihűlni.
2. A lisztet összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, kakaóval és a sütőporral. A 3 tojást habosra keverjük (robotgéppel), hozzáadjuk az olvasztott csokit és vajat. A lisztkeverék felét adjuk hozzá, keverjük össze, majd a másik felét is adjuk hozzá. Egy zsírozott-lisztezett tortaformába öntjük.
3. 75 g vajat, késhegynyi sót, vanília cukrot és a cukrot keverjük habosra. Egyenként keverjük hozzá a 3 tojást, majd a túrót. Végül adjuk hozzá a grízt és keverjük össze.
4. A meggyet tegyük a csokis tésztára, öntsük rá a túrókrémet majd egy villával keverjük kissé a masszát, hogy márványos legyen. Végül a tetejét simítsuk el.
Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeverős sütőben 150 fokon kb. egy órát süssük. 20 perccel a sütés befejezése előtt, fedjük le a tortát fóliával vagy sütőpapírral (hogy ne égjen meg a teteje).
5. Ha kisült, kapcsoljuk le a sütőt és nyissuk ki az ajtóját. A tortát hagyjuk a sütőben még kb 10 percig, majd vegyük ki és tegyük egy rácsra, lazítsuk meg a tortakarikát ( csak az oldalát) és hagyjuk teljesen kihűlni (kb. 5-6 órát). Amikor teljesen kihűlt, vegyük le a tortakarikát, tegyük tortatartóra és hintsük meg porcukorral.
                                                                   Jó étvágyat!        

Freitag, 14. Juni 2019

Tiramisu sa jagodama: osvežavajući desert lako i brzo

Jedan omiljeni desert za tople letnje dane, koji osvežava i pri tom poklanja ukus Italije! Veoma brzo i jednostavno se priprema.

Sastojci za 4 osobe (25x15 cm):
  • 10 komada baby piškote
  • 1,5 dl soka od narandže
  • 5 cl likera od narandže ( izostavite ako i deca jedu)
  • 400 g jagode
  • 300 g svežeg sira 
  • 100 g mascarpone
  • 100 g šećera
  • 1 omot vanilin šećera
  • 1 kafena kašika rendane kore od narandže
  • 2 kašike finog kakao praha (bez šećera)
Priprema:
1. U vatrostalnu činiju poredjamo piškotu. Sok od narandže pomešamo sa likerom i jednom kašikom prelijemo preko piškota. 
2. Na pola isečene jagode poredjamo preko piškote. Sečeni deo treba da je okrenut prema piškoti.
3. Pomešamo sir, mascarpone, šećer, vanilin šećer i izrendanu koru od narandže. Krem podelimo preko jagoda. Stavimo u frižider 3-4 sata.
4. Pre služenja pospimo kakao prahom.

                                                                  Prijatno! 

Dienstag, 11. Juni 2019

Gyors almás kevert sütemény

Ismét egy régi receptre akadtam édesanyám süteményes füzetében. Sűrűn sütötte, hétköznapra -vasárnapra, a hosszú téli estékre, amikor csak úgy megéheztünk édességre. Mivel alma mindig volt otthon, szinte fél óra alatt elkészült  vele. A konyha megtelt fahéjas almaillattal, bejárta a ház minden szegletét… Azóta én is sütöm, mert imádja a család és nagyon igyekszek minden alkalommal belesütni az emlékek melengető érzését. Kicsit elérzékenyülve adok hálát adtam, hogy örökségól megmaradtak nekem ezek a drága receptek, melyeket tovább adhatok. Az emlékek sose merüljenek feledésbe!Télen, nyáron is finom édesség egy vanília jégkrém, kávé vagy üdítő kíséretében.
Ime a recept, mindenkinek szeretettel ajánlom!

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 4 kávés csésze cukor ( 40 dkg )
  • 2 kávés csésze étolaj ( 2 dl )
  • 4 közepes reszelt alma ( kb. 40-50 dkg )
  • 1 kávés kanál szódabikarbóna 
  • 1 kávés kanál fahéj
  •  16 kanál liszt ( 26 dkg )
Elkészítése:

1. Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Én nem hámozom meg az almát!
2. A tojásokat kikavarjuk a cukorral, hogy sűrű, habos masszát kapjunk. Vékony sugárban hozzáöntjük at olajat, miközben tovább keverjük. Az almát is adjuk hozzá, majd végül szitáljuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet és fahéjat. 
3. Zsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. 
4. Amikor kihűlt szeleteljük fel és tetszés szerint szórjuk meg porcukorral. 
                                                            Jó étvágyat hozzá! 

Samstag, 13. April 2019

Tojáslikőr - barackos torta / Eierlikör -Aprikosen -Torte

Pár évvel ezelőtt sok szeretettel sütöttem először ezt a finom, tojáslikőr-aromájú tortát a húsvéti ünnepekre. Az eredmény nem is maradt el, óriási sikere lett, sok dicséretet kaptam érte.

Hozzávalók (26 cm átmérőjű):
Tészta:
  • 3 tojás ( M nagyságú)
  • 175 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g tejcsoki
  • 90 g vaj
  • csipetnyi só
  • 100 g vagdalt mandula
  • 1 kávés kanál sütőpor
  • 125 g liszt
Töltelék: 
  • egy üveg sárgabarack befőtt
  • 2-3 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 7 zselatin lap
  • 500 g tejföl ( vagy Créme Fraiche)
  • 250 ml tojáslikőr
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g habtejszín 30-35% -os ( nem növényi)
Díszítéshez:
  • 2 evőkanálnyi darabos pisztácia
  • 100 g habtejszín
  • kevés tojáslikőr
  • ízlés szerint tojáscukorka
Egy szelet 620 kcal.
Elkészítés:
1. A piskótához gőz fölött felolvasztjuk a vaja és csokoládét. A tojásokat robotgéppel kikeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat és csokit. Végül a többi hozzávalókat is keverjük hozzá és kisütjük.
2. A barackbefőtt levét leszűrjük és fél decit felfogunk belőle. A tortalapot vékonyan lekenjük barackízzel, köré helyezzük a tortakarikát.
3. A tejfölhöz hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot összekeverjük, majd jöhet a tojáslikőr és egy evőkanál barackbefőtt-lé. 
4. A zselatin lapokat kevés hideg vízben feloldjuk, majd a kezünkkel kinyomkodjuk a vizet és feloldjuk nem túl magas hőfokon. A folyékony zselatinhoz adunk 3-4 kanál tejfölös krémet, gyorsan kikavarjuk, majd a többi krémhez adjuk és összekeverjük. 
5. A tejszínt felverjük és a zselésedni kezdő krémhez adjuk. A krém 1/4 részét a lekvárral lekent tortalapra kenjük, majd rárakjuk a félbevágott barackokat, úgy hogy az a része, ahol a mag volt, alulra kerüljön. A megmaradt krémet rásimítjuk a barackokra. Legalább 3 órára a hűtőben hagyjuk. Én egy éjszakán át a hűtőben hagytam és másnap díszítettem.
6. Díszítés előtt levegyük a tortakarikát. A tejszínt felverjük és a torta oldalát is bevonhatjuk vele. Én nem tettem, a tetejét díszítettem ki habrózsákkal. Mivel a tojáslikőr elég sűrű, a habrózsákra csepegtessünk belőle és díszíthetjük még pisztáciával, friss zöld színt adva így a tortának. A tojáscukrokat tegyük a habrózsákra.
                                                               Jó étvágyat!


 






Mittwoch, 27. März 2019

Nutellás / fahéjas / kakaós minitekercs

Édes tekercsek, csigák, kőttesek a legkülönbözőbb töltelékekkel, receptek sokasága az interneten. Szerintem mindegyik finom a maga módján. Ez a recept Szabadfy Szabolcs péktől ered. Nekünk az édes töltelék mind a három variációja nagyon ízlett. A roppanós cukorréteg amikor beleharapunk...hát az valami isteni!
Fogjatok hozzá, megéri.
Tészta hozzávalói:
  • 700 g liszt
  • 120 g cukor
  • 12 g só
  • 120 g vaj
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 30 g élesztő
Nutellás töltelék:
  • nutella
  • pirított vagdalt mogyoró
Fahéjas töltelék:
  • fahéj
  • cukor
Kakaós töltelék:
  • kakaópor
  • cukor
  • meggy / meggybefőtt
Elkészítése:
1. A tojást, tejet, tojásokat és az élesztőt elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot és sót. % percig dagasztjuk, majd hozzáadjuk a puha vajdarabokat. Tovább dagasztjuk, amíg szép sima tésztát kapunk. Letakarjuk és egy órát pihenni hagyjuk.
2. Ha mind a három féle töltelékkel szeretnénk készíteni, akkor 3 részre osztjuk a tésztát, vagy 2 részre, ha két fajta tölteléket használunk. Ha csak egy fajta töltetéket használunk, akkor se nyújtsuk a tésztát 40 cm-nél szélesebbre, ugyanis a tekercset bele kell majd illeszteni a muffin formába.   Vékonyra kinyújtjuk a tésztát megszórjuk cukros fahéjjal. A felénk eső tészta szélén 2 cm sáv maradjon szabadon, ezt megnedvesítjük vízzel, majd fentről lefelé-magunk felé feltekerjük. Éles késsel 2 cm csigákat vágunk. Kivajazott vagy papírkosárkákkal bélelt muffin sütőformába tesszük. Megkenjük tojással és 25-30 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 185 fokra. Még egyszer lekenjük tojással és 8-12 percig sütjük.
3. Ha nutellával töltjük, akkor a kinyújtott tésztalapot lekenjük nutellával és megszórjuk pirított, darabos mogyoróval. Azután ugyanúgy járunk el, mint a fahéjas tekercsnél.
4. Ha kakaóval szeretnénk tölteni, akkor a kinyújtott tésztát megszórjuk cukros kakaóporral és rászórjuk a  meggyet.
A kihűlt tekercseket megszórjuk porcukorral.
                                                          Jó étvágyat!







Sonntag, 24. Februar 2019

Meggyes kevert süti - Kirsch-Schnitten

A meggyes finomságok vezető szerepet töltenek be az édes és kelt tészták között. A receptben egy kisebb tepsihez van megadva a hozzávalók mennyisége. Szerencsére dupla adaggal indítottam (22x28 cm tepsihez), mert mindenki enni akarta szünet nélkül. A fotók sem lettek valami jók, mert rögtön meg akarták kóstolni. Ez egy egyszerű, puha, finom sütemény minden alkalomra. Ezért kezdjétek ti is mindjárt dupla adaggal!
Hozzávalók egy kisebb tepsihez-kb. 12-14 szelethez
  • 225 g cukor
  • 225 g puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  •  4 tojás
  • 60 g ételkeményítő
  • 300 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 150 ml tej
  • 2 üveg meggybefőtt
  • porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. A cukrot, a vaníliás cukrot keverjük ki habosra a puha vajjal. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat tovább kevergetve. 
2. Keverjük a liszthez a keményítőt és a sütőport, majd apránként szitáljuk a tojásos masszához, közben adjunk a tejből is kicsit hozzá, amig el nem fogy. 
3. Egy kisebb tepsit jól zsírozzuk ki, tegyük bele a tésztát és simítsuk el. A meggyet egyenletesen osszuk szét a tetején (előtte szűrjük le a levét). 
4. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 45-50 percig. 
5. Hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni és csak aztán szeleteljük fel. Szórjuk meg porcukorral.
                                                                    Jó étvágyat!




Freitag, 25. Januar 2019

Mon chéri torta-neodoljivi Ferrero ukus

"Mon chéri" na francuskom znači "moj dragi" je jedan od najpoznatijeg Ferrero proizvoda. Magični i neponovljivi ukus višnje u posebnom likeru u zagrljaju crne čokolade, koja pucketa u ustima je unikatna. Odavno sam planirala da napravim ovu tortu i ovih dana sam i uradila sa puno ljubavi za rodjendan drage osobe. Savršena torta od zdravih sastojaka, razbudjuje sva čula.
Sastojci za biskvit 24-26 cm prečnika:
  • 6 jaja 
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 75 g brašna
  • 50 g gustina
  • 50 g kakao praha (bez šećera)
Fil:
  • 6 dl slatke pavlake
  • 1 tegla kompota od višanja
  • 3 kesice kremfix-a za šlag
  • 1 kesica preliva za (voćne) torte (Tortenguss)
  • 14 komada Mon chéri praline 
  • malo likera od višnje 
Za dekoraciju:
  • 3 dl slatke pavlake
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • nekoliko komada Mon chéri praline
  • nekoliko komada koktel višanja
Priprema:
1. Pripremimo kalup za tortu prečnika 24 cm, dno obložimo papirom za pečenje.
Belanca odvojimo od žumanaca i belanca ulupamo sa soli, zatim dodamo šećer i vanilin šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne istopi. Posebno umutimo žumanca i dodamo u sneg od belanaca.
Posebno pomešamo brašno, gustin i kakao prah i prosejemo u smesu od jaja. Veoma oprezno varjačom izmešamo, pazimo da ne "izlomimo" sneg. Smesu stavimo u kalup, poravnamo i stavimo u pećnicu na 180 stepeni, u rernu sa ventilatorom na 160 stepeni. Pečemo oko 30 minuta. Iglom za kolače ili čačkalicom probamo da li je testo pečeno. Koru nožem odvojimo od stranice kalupa i ostavimo tako u kalupu da se ohladi.
2. Ohladjen biskvit poprečno presečemo na dva dela, tako da dobijemo tri jednake kore. Kompot od višnje ocedimo, sok sačuvamo. Sok od višanja i preliv za tortu skuvamo po uputstvu, dodamo višnje i ostavimo malo da se ohladi. Donju koru i srednju koru poprskamo likerom, zatim po donjoj kori rasporedimo višnje. 
3. 14 komada Mon chéri čokolada istopimo iznad vodene pare, voda ne sme da vri. Ulupamo 6 dl slatke pavlake sa najmanje 30% masti, dodamo šećer u prahu i kremfix za šlag. U istopljeni i malo ohladjeni Mon chéri  dodamo 4-5 kašike ulupane slatke pavlake i pomešamo, zatim dodamo u ostatak šlaga i oprezno pomešamo. 
4. Postavimo jedan prsten za tortu oko donje kore i polovinu čokoladnog šlaga rasporedimo po višnjama. Stavimo drugu koru i po njoj ostatak čokoladnog šlaga  i poklopimo sa trećom korom, dlanovima malo pritisnemo da se dobro sjedini. Stavimo na hladno mesto.
5. Ulupamo 3 dl slatke pavlake, dodamo prah šećer i vanilin šećer.  Spolja premažemo tortu šlagom i po ukusu je ukrasimo koktel višnjama, Mon chéri čokoladom i sa šlagom iz šprica za tortu. 
                                                        Bon appetit!