Seiten

Mittwoch, 5. Juli 2017

Brza i jednostavna lenja pita sa kruškama ili sa drugim sezonskim voćem

Redovno pravim lenju pitu po ovom receptu, jer je jednostavna i jako ukusna. Recept sam pronašla u jednom kuvaru pre 35 godina i postala je jedna od omiljenih poslastica u porodici. Koristim razno voće u zavisnosti od sezone i kupujem od lokalnih proizvođača, jer takvo voće je mnogo zdravije od onih koji se uvoze i transportuju po više sto hiljada kilometara. Ipak je najomiljenija ona sa višnjama ili sa jabukama. Ovaj put sam pronašla jako lepe, sočne i mirišljave kruške i rešila sam do isprobam. Sin je rekao da mu se ova sa kruškama više dopada od one sa jabukama, ali sa bilo kojim voćem odmah nestane sa stola do zadnjeg komada.
Kao što sam na početku rekla, brzo se priprema, ne treba ni vaga samo jedna šolja ili kako se kod nas naziva-samo jedno lonče. Te šolje-lončići su od 1/4 litre tj. 2 i po dl.
Sastojci:
  • 4 jaja
  • 3/4 šolje šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3/4 šolje ulja
  • 2 čaše kisele pavlake ( 4dl )
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 1/2 ( 2 i po ) šolje brašna
  • 1 kg krušaka ( ili još više)
  • šećera za posipanje
Priprema:
1. Jaja umutimo sa šećerom i sa vanilin šećerom, dodajmo ostale sastojke i izradimo masu da ne bude grudvica.
2. Rernu uključimo na 200 stepeni, rernu sa ventilatorom na 280 stepeni. Jednu tepsiju ( 31x36 cm) obložimo papirom i smesu sipamo u nju.
3. Ogulimo kruške, isečemo na četvrtine, izvadimo semenke i rasporedimo po testu. Pospemo sa šećerom. Količina šećera zavisi od voća, ako koristite kajsije, nemojte žaliti šećer. Ako koristite jabuke, šećeru dodajte malo cimeta, tako će biti još ukusnije.
4. Stavimo u unapred zagrejanu rernu i pečemo oko 30 minuta. Ohlađeni kolač isečemo na kocke ili po želji i pospimo šećerom u prahu.
Testo se može podeliti na dva dela. Polovinu sipamo u tepsiju, poređamo voće, šećerimo i preko rasporedimo drugu polovinu smese.



                                                       Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen