Seiten

Montag, 10. Juli 2017

Svájci élmények - Grindelwald a drágakő (sok eredeti képpel )

Grüezi, vagyis Isten hozott!- így köszöntik egymást az emberek Svájcban. Svájc egy kis ország az Alpok kellős közepén, ezért bárhol is van az ember, az ország minden részéről látni lehet az Alpok égbe törő csúcsait. Lenyűgözően szép látvány, melyet semmivel sem lehet összehasonlítani.
Nekem mindig másként néznek ki a hegyek, mindig mások a színek, mintha varázslat lenne és Csodaországban volnék. De valóban így van, hiszen az örökös jégbeburkolt csúcsokat a napsugarai a legkülönfélébb színekbe öltöztetik, ezért a napszakasztól függően a szivárvány minden színében megélhetjük a varázslatot.
A Jungfrau (jelentése: szűz) környéke gyorsan rabul ejti az odalátogatót, hiszen vasúti síneken, pazar gyalogutakon (Wanderweg), drótköteles felvonókon vagy éppen fogaskerekűn gyönyörködhet Európa-csúcsán. Itt meg lehet érinteni a félelmetesen hatalmas három csúcsot: Eiger, Mönch és Jungfrau (4158 m), melyek előtt siklóernyőzök hada kering.
Itt található a világ legmagasabban közlekedő vasúti vonala is és a magasabban fekvő autómentes települések, ahova fogaskerekűvel lehet feljutni - a gleccserek világába.
A hegyek közt kristálytiszta vizű tavak rejtőznek, csillogó vizű patakok, vízesések, a zöld dombokon legelésző tehenek, előttünk pedig a városok és falvak terülnek el.
A modern Svájcba nagyon jól beleillik a tradicionális, sok százéves, csipkés homlokzatú házak, melyek erkélyeit, ablakait virágok- muskátlik (gerania) díszítik és egy speciális, csak itt érezhető atmoszférát adnak a vidéknek. Ez a vidék a Berni felvidék (Berner Oberland) Svájc leglátványosabb régiója.
Teljesen mindegy, hogy a vidék melyik részébe látogatunk el, takaros, rendezett mindenhol és felejthetetlen élményben lesz részünk. Grindelwald is egy tipikus svájci falu, innen a szélrózsa minden irányába indulnak túrautak, rengetegen barangolnak tavasztól őszig.
Grindelwald igazi hegyi paradicsom az év minden szakában, sok turista van itt a borsos árak ellenére is. A világ sok ismert emberével lehet itt találkozni, akár színész, akár politikus vagy királyi családtag.
A gleccserek falujában érezhető a sajátos svájci légkör, gyönyörű faházakkal (chalet), melyek még nyáron is a meghitt karácsonyi hangulatot idézi fel.
Számos étterem kínálja a friss, helyi termékekből készült különféle finomságokat és svájci specialitásokat nem olcsó áron. De már az egészséges, tiszta hegyi levegő is megér egy vagyont.
Ezen a festőien szép vidéken egy felejthetetlen élményben van része minden odalátogatónak télen vagy nyáron egyaránt.

Nemhiába nyilvánította az UNESCO ezt a vidéket a Világörökség részévé, ezt az Alpok legjobban eljegesedett vidékét.

Sajnálom, ha valaki azt gondolja rólam, hogy túl nagy elfogultsággal írtam, nem tehettem másként. Azt hiszem elég bizonyíték a sok fotó. Svájcot látni kell!

Szuperlativuszokban.....


"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."
/Paulo Coelho: A Zahir/








Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen