Translate

Mittwoch, 25. November 2020

Apró zserbó / omlós süti

 

Szeretem ezeket a végtelenül egyszerű, omlós, finom aprósütiket. Az Apró zserbót egész évben szívesen fogyasztjuk, de ilyenkor decemberben 2-3 adagot is sütök belőle, hogy mindenkinek jusson bőven a családban és baráti körben is. Én mindig vajat használok a tésztákhoz, ahogy azt már észre vehettétek a receptjeimben, de margarinnal is készülhet. Tojás nem kell hozzá. Könnyen kezelhető tésztát kapunk. Mikor kihült a süti egy fémdobozba sorakoztatom őket, és hűvös, száraz helyen tartom, sokáig eláll.  

Hozzávalók kb. 30-35 darabhoz:

  • 200 g vaj (margarin)
  • 150 g porcukor 
  • csipet só
  • 1 tasak vanilíás cukor
  • 300 g liszt
Töltelékhez:
  • 100 g darált dió
  • 2 púpzott kanál sárgbaracklekvár
Tetejére:
  • 50 g főzőcsokoládé
  • 50 g vaj (margarin)
Elkészítés:
1.A vajat habosra elkeverjük a cukorral, vanilíás cukorral és sóval. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és összegyúrjuk. A tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük egy órára a hűtőbe.
2. Formázzunk diónyi nagyságú golyúkat, tenyerünk közt kissé ellapítjuk, majd újjunkkal vagy dinnyevágó hátoldalával szélesebb mélyedést készítünk rajta. 
Helyezzük papírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabb. A lyukakat megtöltjük a diós töltelékkel, jó fél kávéskanálnyi kellett nálam. 
A töltelékhez adjuk a darált dióhoz a sárgabaracklekvárt és keverjük össze.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-12 perc alatt világosra sütjük. Ha barnulni kezd a széle, vegyük ki.
3. 
A csokit és vajat vízgőz felett felolvasztjuk (ha szükséges adjunk hozzá még egy kis vajat) és a kihűlt sütemények tetejét becsíkozzuk vele.
                                                      Jó étvágyat!


 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen