Az olaszok egyik kedvenc pitéjük a crostata, egy linzertésztából készült, lekváros rácsos sütemény és leginkább fagylalttal kínálják. Mivel gyorsan elkészíthető kevés hozzávalóból, akár a délutáni kávé vagy tea kisérője is lehet. Az is jó ennél a sütinél, hogy mindenki kiélheti a fantáziáját a készítésénél. A lekvárra tehetünk még diót, mandulát, mogyorót, én amaretti morzsával szórtam meg, melyet előzőleg rummal meglocsoltam. A rácsokat is lehet variálni, különféle dízsítéseket készíteni belőle. Próbáljátok ki ti is, megéri!
Hozzávalók:- 200 g puha vaj
- 130 g cukor (ha édesebben szereted, adj több cukrot hozzá)
- 2 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 300 g liszt
- baracklekvár
- ízlés szerint:rum, amaretti, dió, mandula stb, (ezek a hozzávalók kihagyhatók)
1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, sót, sütőport, vaníliás cukrot, a cirtom héját, a vajat és keverjük össze. Adjuk hozzá a tojássárgáját, gyúrjuk össze. Sima tésztát kapunk. Ha esetleg kemény a tészta adjunk hozzá kevés vizet. Ha ragad, csomagoljuk fóliába és 30 percre tegyük hideg helyre.
2. Pihentetés után a tészta kétharmad részét nyújtsuk ki fél centi vastagra, akkora nagyságúra, mint egy pitaforma, kb.24-26 cm átmérőjű. Igazítsuk a tésztát a formába, az oldalára is kerüljön belöle. Szúrkáljuk meg vilával és kenjük meg finom házi baracklekvárral.
Az eredeti receptől eltérve, magszótam a lekvárt rumos amarettivel. Amaretti az olasz mandulás habcsók, melyet én összetördeltem és kissé meglocsoltam rummal. Ez egy pikáns ízt adott az amúgy is finom crostatának. Ezt a rész ki is hagyható...
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen