Translate

Freitag, 20. November 2020

Omlós lekváros linzer / Spitzbuben

Az egyik legkedveltebb aprósütemény a linzer. Sokféle mintát lehet használni a kiszúráshoz, a karácsonyi motívumoktól a tavaszi-, lepkés-, virágosmintákig. Finom, nem túl édes házi lekárral töltve a kedvencünk. Könnyen elkészíthető, talán a szaggatás vesz legtöbb időt igénybe. A gyerekek egyik kedvence a tészta szaggatása a különfélébb mintákkal, így ők is előszeretettel besegítenek a készítésébe. Én mindig 2-3 adagok legyúrok, hiszen a tészta fólliába csomagolva több napig is eláll a hűtőben. 

Hozzávalók (kb. 50 darab):

  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 vanilíás cukor 
  • 1/2 citrom héja
  • csipet só
  • 1 tojás fehérje
  • 300 g liszt
  • kb. 200 g lekvár tölteléknek
Elkészítés:

1. A vajat robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, vanilíás cukrot és a sót és világosra keverjük.

2. Egy villával kissé felverjük a tojás fehérjét és a vajas masszához adjuk. Összekeverjük. Végül hozzáadjuk az átszitált lisztet és összegyúrjuk. A tésztát csomagoljuk fóliába és legalább 2 órán át hagyjuk a hűtőben.

3. A tészta felét 2 mm vastagságúra kinyújtjuk egy ehnyhén lisztezett felületen. 4 cm átmérőjű formákkal kiszaggatjuk, vagy 2 cm átmérőjű kisebb formával. A korongok felének szúrjuk ki a közepét. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és legalább 15 percre tegyük hidegre.

Előmelegített sütőben 180 fokon néhány perc alatt (6-10 perc, sütőtől függően) világos sárgára sütjük.

Mikor kihültek finom lekvárral összeragasztjuk. Ragasztás előtt tetszés szerint a lyukas korongokat meghinthetjük porcukorral, majd összeragasztjuk. 

                                                                   Jó étvágyat!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen