Translate

Dienstag, 10. November 2020

Krostata sa džemom od kajsija-italijanski recept (Crostata)

 

Ovaj klasični italijanski kolač, krostata veoma se lako i jednostavno priprema. Ja sam je napravila sa džemom od kajsija, ali je veoma ukusna sa bilo kojim kiselkastim džemom. U Italiji služi se sa sladoledom, ali je perfektni pratilac popodnevnoj kafi ili se u njoj uživa uz čaj ili vino. Podloga je prhko testo (linzer-testo) od maslaca, brašna, šećera i jaja. U originalnom receptu ima više šećera, ja sam smanjila količinu, jer mi više odgovara. Umesto belog šećera može se koristiti braon šećer, a veoma je ukusna i sa integralnim brašnom. U testo obavezno dodajte koru od limuna, jer će ona dati divnu svežu aromu krostati. Ona se može odmah poslužiti, ali i nakon nekoliko dana čini mi se da je još ukusnija. Ja sam preko džema stavila mrvice Amaretti (puslice sa bademom, italijanski desert), koje sam poprskala  rumom. Ali kombinaciji nema kraja. 
Sastojci (prečnik kalupa 24-26 cm):

  • 200 g mekanog maslaca
  • 130 g šećera
  • 2 žumanca
  •  narendana kora od 1/2 limuna
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • džem od kajsija (jagoda, malina, borovnica...)
  • (po želji: Amaretti (puslice sa bademom), orah, lešnik, badem... )
Priprema:

1. U posudu dodamo brašno, promešamo sve sastojke, na kraju dodamo žumanca. Izmešamo i ručno mesimo da dobijemo glatko testo. Ako je potrebno dodamo malo vode. Kada je testo pogodno za rad, stavimo ga u foliju i ostavimo u frižideru 30 minuta.

2. 1/3 testa ostavimo sa strane za mrežu po površini. Preostale 2/3 testa razvijemo na papiru 0,5 cm debljine. Po potrebi dodamo malo brašna da se ne lepi. Testo treba da je malo veće od prečnika kalupa za krostatu / tart. Papir sa razvijenim testom izvrnemo na pripremljeni kalup/pleh, tako da testo bude dole. Odlepimo papir, testo lagano, prstima utapkamo po dnu i obodu kalupa (oko 2cm visine). Viljuškom izbockamo testo na više mesta i premažemo džemom. 

(Ako želite možete staviti preko džema mrvice od Amaretti, ili seckane orahe, badem ili lešnik.)

3. Ostatak testa rastanjimo oklagijom, isečemo trake 0,5 - 1 cm širine. Od ovih traka složimo mrežu po površini krostate i možete ukrasiti po želji. Ovu mrežu od traka premažemo mlekom i pospemo kristal šećerom. Pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta dok ne dobije intenzivnu, zlatnu boju. Pečenu krostatu dobro ohladimo i služimo.


                                                                  Prijatno!


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen