Translate

Mittwoch, 25. November 2020

Okrugli žerbo / sitni kolači za Božić i druge slave

 

Uvek sam u potrazi za novim receptima, a ovaj je idealan za Božić ili čak i za adventsko doba. Volim da mi kuhinja miriše na zimske, božićne začine, da zamirišu prhki kolačići. Priprema žerbo kolačića zaista ne traje dugo, a obično naparvim 2-3 doze, jer volim da oduševim svoje najmilije, svoje prijatelje. Kolačići su dobili naziv po "žerbo kocki", jer u sredini imaju nadev od oraha i pekmeza od kajsije. Uverena sam da će i vas oduševiti okrugli žerbo kolačići kao i mene.

Sasatav za 30-35 komada:

  • 200 g butera (margarin)
  • 150 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 g brašna
Nadev:

  • 100 g mlevenog oraha
  • 2 supene kašike pekmeza od kajsije (2 na vrh kašike)
Dekoracija:
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g butera (margarina)
Priprema:

1. Penasto umutimo buter, šećer, vanilin šećer i so. Dodamo brašno i umesimo glatko testo. Testo umotamo u foliju i ostavimo jedan sat na hladnom mestu.

2. Napravimo kugle veličine oraha, malo pritisnemo dlanovima da budu malo pljosnate, zatim na sredini napravimo udubljenje drškom od varjače ili prstom (malo šire udubljenje treba napraviti). 

Obložimo tepsiju papirom i poredjamo kolačiće da ostene malo veći razmak izmedju. Udubljenja napunimo nadevom (malo više od pola kafene kašike u jedno udubljenje). 
Za nadev pomešamo mleveni orah i pekmez od kajsija.
Kolače stavimo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo oko 8-12 minuta (zavisi od rerne). Žerbo kolači treba da imaju svetlu boju.
3. 
Stavimo čokoladu i buter iznad vodene pare da se istope. Pomešamo i dekorišemo odozgo žerbo kolače.
                                                             Prijatno!

 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen