Translate

Sonntag, 29. November 2020

Amaretti sa džemom od malina-extra fini kolači od badema / Himbeer-Amarettini

 

Amaretti je poznata italijanska poslastica sa bademom, hrskava i prhka, poput makrona. Kolačići su lagani kao perje i imaju intenzivan ukus badema. Htela sam da ovaj hrskavi kolač dobije još lepšu, bolju aromu, da bude malo uzbudljiviji i u kombinaciji sa malinama je savršen. Veoma brzo se priprema.

Sastav za ca. 40-45 komada:

  •  3 belanca
  • 300 g mlevenog badema
  • 300 g šećera
  • 1 supena kašika meda
  • 2-3 kapi ekstrakta gorkog badema (napr.Dr. Oetker)
  • 2 supene kašike Amaretto (liker od badema)
  • 100 g šećera u prahu za valjanje
  • 50-100 g džema od maline
Priprema:

1. Belanca izmešamo sa šećerom, medom i ekstraktom badema. Dodamo mleveni badem, liker Amaretto i sve izmešamo. Pokrijemo prozirnom folijom i stavimo u frižider 30 minuta.

2. Spremimo dve tepsije sa papirom za pečenje. U jednu manju činiju stavimo šećer u prahu. Kašikicom vadimo testo i rukama formiramo kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljamo u šećer u prahu, malo ih pritisnemo da budu pljosnate i redjamo ih u pleh, ostavljajući dovoljno razmaka izmedju njih. Testo je dosta lepljivo, posle svake treće-četvrte kuglice treba oprati ruke. Drškom od varjače napravimo u sredini kuglice uduljenje, malo šire. 

Džem od malina izmešamo i kašikicom napunimo udubljenja. Oko pola kašikice stane u jedno udubljenje. 
Tepsiju stavimo u unapred zagrejanu rernu na 175 stepeni  oko 15 minuta (zavisi od rerne). Amaretti spolja treba da budu hrskavi, a unutra mekani. Kada ih izvadimo iz rerne mekani su na dodir, zato treba ostaviti da se malo ohlade u tepsiji.
                                                           Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen