Amaretti je poznata italijanska poslastica sa bademom, hrskava i prhka, poput makrona. Kolačići su lagani kao perje i imaju intenzivan ukus badema. Htela sam da ovaj hrskavi kolač dobije još lepšu, bolju aromu, da bude malo uzbudljiviji i u kombinaciji sa malinama je savršen. Veoma brzo se priprema.
Sastav za ca. 40-45 komada:
- 3 belanca
- 300 g mlevenog badema
- 300 g šećera
- 1 supena kašika meda
- 2-3 kapi ekstrakta gorkog badema (napr.Dr. Oetker)
- 2 supene kašike Amaretto (liker od badema)
- 100 g šećera u prahu za valjanje
- 50-100 g džema od maline
1. Belanca izmešamo sa šećerom, medom i ekstraktom badema. Dodamo mleveni badem, liker Amaretto i sve izmešamo. Pokrijemo prozirnom folijom i stavimo u frižider 30 minuta.
2. Spremimo dve tepsije sa papirom za pečenje. U jednu manju činiju stavimo šećer u prahu. Kašikicom vadimo testo i rukama formiramo kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljamo u šećer u prahu, malo ih pritisnemo da budu pljosnate i redjamo ih u pleh, ostavljajući dovoljno razmaka izmedju njih. Testo je dosta lepljivo, posle svake treće-četvrte kuglice treba oprati ruke. Drškom od varjače napravimo u sredini kuglice uduljenje, malo šire.
Džem od malina izmešamo i kašikicom napunimo udubljenja. Oko pola kašikice stane u jedno udubljenje.Tepsiju stavimo u unapred zagrejanu rernu na 175 stepeni oko 15 minuta (zavisi od rerne). Amaretti spolja treba da budu hrskavi, a unutra mekani. Kada ih izvadimo iz rerne mekani su na dodir, zato treba ostaviti da se malo ohlade u tepsiji.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen