Ki ne ismerné az egyszerű, omlós darálós kekszet? Sütés közben mindig eszembe jut gyermekkorom, amikor a konyhában a sparheltben vígan pattogott a tűz, anyu meg gyúrta a darálós tésztát. Nagyon élveztem tekerni a húsdarálót, darálni a tésztát. A citrom és vanília illata bejárta a ház minden szegletét, sőt még az utcán is érezhető volt. Nemcsak ünnepekre, de hétvégére is jó adaggal sütöttünk, hogy legyen mihez nyúlni, ha megéhezünk valami édességre. Régen a lakodalmakból sem hiányozhatott ez a sütemény. Mindig 2 adagot keverek két edényben és az egyikhez 2 kanál kakaóport adok, abból lesz a barna darálós. Anyu még melegen porcukorba hempergette, én ma már porcukor nélkül szeretem. A recept anyukám régi süteményes füzetéből való, annyit változtattam, hogy zsír helyet vajat használok. Fémdobozba csomagolva sokáig eláll, friss marad.
Hozzávalók:
- 300 g vaj
- 250 g cukor
- 4 tojás
- 1 citrom
- 2 vanilíás cukor
- 1 sütőpor
- 700 g liszt
1. Keverjük habosra a vajat a cukorral. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, közben keverjük. Végül adjuk hozzá a reszelt citrom héjét és vanilíás cukrot.
2. Végül a lisztet és sütőport szitáljuk a masszába és gyúrjuk össze. Tegyük a tésztát fóliába és tegyük hideg helyre fél órára.
3. Ha szeretnénk kakaós kekszet is, a tészta feléhez adjunk 2 kanál kakaót és gyúrjuk át.
4. A húsdaráló kekszformázó részén kb. 8 cm hosszó, tetszés szerinti rudakat tekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 200 fokon kb 10-12 perc alatt kisütjük (sütőtől függően).Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen