Translate

Freitag, 20. November 2020

Linzeri sa džemom / Spitzbuben


Bez ovih prhkih, slatkih kolačića ne mogu se zamisliti božićni blagdani! Linzer testo se sastoji od maslaca, šećera i brašna, jaje se može dodati, ali ne mora. Od ovakvog testa (bez praška za pecivo!) se prave razni sitni kolačići raznih oblika, koji se mogu spajati pekmezom ili nekim filom, zatim pite ili tart sa voćem, orasima itd. Bitno je da su kolači od "linzer testa" veoma fini, prhki, tope se u ustima. Jedini nedostatak im je da ih nikad nije dovoljno, zato odmah zamesim duplu meru!

Sastav (otprilike 50 komada):

  • 250 g maslaca (eventualno margarin)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • kora od pola limuna
  • prstohvat soli
  • 1 belance
  • 300 g brašna
  • oko 200 g džema za nadev
Priprema:

1. Mikserom penasto umutimo maslac, zatim dodamo šećer u prahu, vanilin šećer, so i limunovu koru i opet umutimo. 

2. Viljuškom umutimo belance i dodamo u masu od maslaca. Sve umutimo. Na kraju dodamo brašno i umesimo glatko testo, koje umotamo u foliju i najmanje 2 sata ostavimo na hladnom mestu.

3. Testo podelimo na dva dela (lakše je raditi, kada je manja količina), radnu površinu malo pospemo brašnom (testo se neće lepiti, jer ne sadrži jaje) i oklagijom razvijemo oko 2 mm debljine. Modlicom vadimo cvetiće sa rupom i bez rupe i redjamo ih u tepsiju obloženu papirom, 15 minuta ostavimo na hladnom mestu. 

Pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 6-10 minuta (zavisi od rerne!).

Ohladjene cvetiće bez rupice premažemo džemom od malina ili kajsija i poklopimo sa cvetićima sa rupicom. Pre nego što ste ih zalepili sa džemom, cvetiće sa ripicama možete posuti šećerom u prahu. 
                                                            Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen