Ima ovde na mom blogu mnogo recepata za fine kolače i torte sa jabukama, ovaj je najnoviji. I ovaj miriše na jabuku, kad zagrizete sočan je, a istovremeno hrskavi krokant daje mu neodoljiv ukus. Za pripremu ovog kolača raskošnog izgleda, bilo mi je potrebno oko 45 minuta, ali vredelo je truda. Za dobre stvari treba vremena!
Da bi optički efekat bio još veći, uzmite crvene jabuke. Po receptu krokant se pravi sa listićima od badema, ali mogu se koristiti i orasi ili lešnici takodje.
Jesen je na pragu, jabuke su počele da zriju, preporučujem ovu poslasticu svima.
Potrebno za testo:
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- rendana kora od pola limuna
- 250 g maslaca
- 6 jaja
- 100 g mlevenog badema ( može i orah)
- 1 prašak za pecivo
- 400 g brašna
Potrebno za nadev:
- oko 1,5 kg crvene jabuke
- sok od limuna
- 50 g maslaca
- 50 g šećera
Potrebno za topping-krokant:
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike meda
- 200 g badem listića
- 100 ml slatke pavlake za kuvanje
- 2-3 kašike džema od kajsije
Priprema:
1. Operemo jabuku, izvadimo sredinu i isečemo na kolutove debljine 1 cm. Stavimo ih u činiju i poprskamo sokom od jednog limuna da ne bi potamnele. Šećer i maslac stavimo u jednu šerpu i kada se istopio šećer, dodamo jabuke u porcijama.
Sa obe strane malo izdinstamo, sve ukupno oko 3 minuta, zatim ih izvadimo i ostavimo da se nešto ohlade.
2. Za krokant maslac, šećer, vanilin šećer, med i slatku pavlaku prokuvamo i umešamo listiće badema.
Kuvamo oko 2-3 minuta i kada masa postane sjajna ostavimo da se malo ohladi.
3. Uključimo rernu na 200 stepeni, rernu sa ventilatorom na 180 stepeni. Jednu dublju tepsiju 45 x 35 cm obložimo sa papirom. Za testo umutimo maslac sa šećerom, vanilin šećerom, sa soli i korom od limuna. Postepeno dodamo jedno po jedno jaje i dalje mutimo da postane gusta, svetla masa. Na kraju umešamo mleveni badem, prašak za pecivo i brašno. Smesu stavimo u tepsiji, zatim poredjamo jabuke.
Preko jabuka ravnomerno rasporedimo smesu sa bademom i pečemo oko 30 minuta. Ispečeni kolač ostavimo da se ohladi. Zagrejemo džem od kajsije i u tankom sloju premažemo kolač. Sečemo na željenu veličinu i serviramo.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen