Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál só
- 3 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- 7 dkg vaj
- 1 vaníliás cukor, citrom reszelt héja ( ki is maradhat)
- a sütéshez: 5 dl étolaj
- meghintéshez: porcukor
1. Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben, melyhez egy kanál cukrot adtunk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, keverjük hozzá a sót és a cukrot, vaníliás cukrot. Közepébe csináljunk bemélyedést és öntsük bele a felfutatott élesztőt, a puha vajat, citrom héját és a tojássárgáját. Alaposan dolgozzuk ki. Amikor a tészta már hólyagozni kezd, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kelesztjük a duplájára.
3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra, közepes nagyságú pogácsszaggatóval kiszaggatjuk.
4. A korongok közepébe ujjunkkal nyomjunk lyukat úgy, hogy ne szakadjon át a tészta. Takarjuk le a tésztát és hagyjuk még 30 percig kelni.
5. Egy edénybe tegyünk zsiradékot és ha elég meleg tegyük bele a tésztát úgy, hogy a lisztes fele legyen felül és fedjük le egy fedővel. Közepes hőmérsékleten szép pirosra süssük a fánkokat.
6. Fordítsuk meg a másik oldalukra is és fedő nélkül süssük, akkor lesznek szép szalagosak. Vigyázzunk, mert hamar sül.
7. Tegyük a kisült fánkokat egy papír törlőkendőre, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.
8. A fánkokat hintsük meg porcukorral és tetszőleges ízű lekvárral tálaljuk.
3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra, közepes nagyságú pogácsszaggatóval kiszaggatjuk.
4. A korongok közepébe ujjunkkal nyomjunk lyukat úgy, hogy ne szakadjon át a tészta. Takarjuk le a tésztát és hagyjuk még 30 percig kelni.
5. Egy edénybe tegyünk zsiradékot és ha elég meleg tegyük bele a tésztát úgy, hogy a lisztes fele legyen felül és fedjük le egy fedővel. Közepes hőmérsékleten szép pirosra süssük a fánkokat.
6. Fordítsuk meg a másik oldalukra is és fedő nélkül süssük, akkor lesznek szép szalagosak. Vigyázzunk, mert hamar sül.
7. Tegyük a kisült fánkokat egy papír törlőkendőre, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.
8. A fánkokat hintsük meg porcukorral és tetszőleges ízű lekvárral tálaljuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen