Translate

Donnerstag, 26. Januar 2017

Legjobb hagyományos fánk recept-nagyanyáink receptje szerint, könnyű, szalagos fánk

Ha farsang, akkor fánk! Nálunk otthon nemcsak farsangkor sült finom szalagos fánk, hanem sokszor szerdán vagy pénteken is fánk került az asztalra egy finom leves után. Finom házi szilvalekvárral vagy csak simán porcukorral fogyasztottuk. Amikor jó termett a sárgabarack, akkor baracklekvárral ettük, habár ritkábban, mert a baracklekvárt félretették a sütemények készítéséhez. Igen, így volt ez régen. Azt hiszem nagyanyáim nem is találták a fánksütést pepecselős feladatnak, mert különben nem sütötték volna olyan sűrűn. Én sokáig nehezen vágtam hozzá, mert sok dolog van körülötte. Anyum mindig egy jó nagy adagot sütött belőle, a mi részünkre is. Aztán csak hozzáfogtam, amikor már nem volt, aki megsüsse helyettem. Elsőre is jó lett, de valahányszor elkészítettem, mindig jobban és jobban sikerült. A családban mindannyian nagyon szeretjük, barack vagy málna lekvárral különösen, de porcukorral mindig meg kell szórni. De a hazai szilvalekváros fánknak nincs párja! :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 1 vaníliás cukor, citrom reszelt héja ( ki is maradhat)
  • a sütéshez: 5 dl étolaj
  • meghintéshez: porcukor
Így készül:

1. Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben, melyhez egy kanál cukrot adtunk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, keverjük hozzá a sót és a cukrot, vaníliás cukrot. Közepébe csináljunk bemélyedést és öntsük bele a felfutatott élesztőt, a puha vajat, citrom héját és a tojássárgáját. Alaposan dolgozzuk ki. Amikor a tészta már hólyagozni kezd, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kelesztjük a duplájára.
3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra, közepes nagyságú pogácsszaggatóval kiszaggatjuk.
4. A korongok közepébe ujjunkkal nyomjunk lyukat úgy, hogy ne szakadjon át a tészta. Takarjuk le a tésztát és hagyjuk még 30 percig kelni.
5. Egy edénybe tegyünk zsiradékot és ha elég meleg tegyük bele a tésztát úgy, hogy a lisztes fele legyen felül és fedjük le egy fedővel. Közepes hőmérsékleten szép pirosra süssük a fánkokat.
6. Fordítsuk meg a másik oldalukra is és fedő nélkül süssük, akkor lesznek szép szalagosak. Vigyázzunk, mert hamar sül.
7. Tegyük a kisült fánkokat egy papír törlőkendőre, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.
8. A fánkokat hintsük meg porcukorral és tetszőleges ízű lekvárral tálaljuk.



                                            Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen