Translate

Dienstag, 29. November 2016

Najukusniji trouglovi sa lešnicima ne smeju faliti sa praznične trpeze

Verovatno vam je poznata ova ukusna poslastica neobičnog - trouglastog oblika. Moja mama je počela ih praviti krajem sedamdesetih godina ne samo za Božić, nego i za ostale praznike tokom cele godine, kao i za svadbe kod rodbina i prijatelja. Estetski lepo izgledaju na tacni, sa čokoladnom glazurom na oba oštra ugla. Lešnik trouglovi ostaju duže vremena sveži, ako ih držimo u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu. Zbog toga su takodje veoma praktični, jer već desetak dana pred praznicima možemo ih pripremiti i time izbegnuti pretpraznični stres.
Svima želim veselo pripremanje najukusnijih lešnik trouglova!
Sastav:
Za testo za tepsiju 22 x 30 cm:
  • 300 g brašna
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca ili margarina 
Nadev:
  • 3-4 kašike pekmeza od kajsije
Krem:
  • 200 g maslaca ili margarina
  • 200 g šećera
  • 5 vanilin šećera
  • 4 kašike mleka
  • 200 g mlevenog lešnika
  • 200 g seckanog - prženog lešnika
Glazura:
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kafene kašike kakao praha
  • 1 kafena kašika istopljenog maslaca
  • 2-3 kašike vrele vode
Priprema:
1. Jaja umutimo sa šećerom i sa maslacom ili margarinom. Dodamo brašno i prašak za pecivo i umesimo glatko testo. Ako se testo lepi za prste, ostavimo na hladnom mestu.
2. Za nadev stavimo u šerpu maslac ili margarin, dodamo šećer, vanilin šećer i mleko, pomešamo, zagrejemo i otopimo. Umešamo mlevene i seckane lešnike. Ostavimo smesu da se ohladi.
3. Dok se nadev hladi, testo razvijemo oklagijom i stavimo u tepsiju, koju smo namazali sa mašću, prosuli sa brašnom ili jednostavno obložimo sa papirom za pečenje. Premažemo testo sa pekmezom od kajsije.
4. Preko toga ravnomerno rasporedimo nadev sa lešnikom. Tepsiju stavimo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni ili u rerni sa ventilatorom na 160 stepeni i pečemo oko 15-20 minuta.
5. Ostavimo u tepsiji da se ohladi, zatim isečemo na kvadrate 6x6 cm. Potom ih dijagonalno presečemo, tako da dobijemo trouglove.
6. Za glazuru pomešamo šećer u prahu, kakao prah, istopljeni maslac i toliko vrele vode da dobijemo gustu smesu. Dva oštra ugla trougla umočimo u glazuru, položimo ih na papir za pečenje i sačekamo da se glazura stegne.
Za veću tepsiju uzimam duplu količinu materijala.
                                                 Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen