Translate

Samstag, 27. Mai 2017

Ropogós édes tallérok ( édes ostya) - édesség, amit nem lehet megunni


Egyik legkedvesebb gyermekkori emlékem a "maci" sütés. Délvidéken, legalább is azon a vidéken, ahol születtem Macinak hívták ezt a vékony, ropogós, édes kekszet-ostyát. A nagymamámnak volt egy nehéz, öntöttvasból csinált sütője, ő mindig megengedte, hogy egyedül süssem a "macit". A két vaslapon számok, betűk, és mandala szerű minták voltak kidudorodva, melyek a kisült tésztán ugyanolyan mintákat hagytak.
Ma sokkal könnyebb és gyorsabb ostyát sütni a különböző sütőkkel, mint nagyanyáink idejében. Nem kell tüzet rakni, emelgetni a nehéz vassütőt. Nagyon szeretjük édesen és sósan is, dobozban lezárva sokáig ropogós marad.
Nagyon praktikus az alaprecept a sütőn. Ez szerint készítettem én is, csak mindjárt dupla adagban.

Hozzávalók az édes ostyához:
  • 120 g vaj vagy margarin
  • 3 tojás
  • 250 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 500 g liszt
Elkészítése:
1. A vajat habosra kikevertjük, hozzáadjuk a tojásokat és a cukrot. Világos színűre kihabosítjuk.
2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéját és a lisztet és jól összekeverjük, összegyúrjuk. 3 cm átmérőlyű golyókat csinálunk a  tenyerünkkel és máris sütjük. A még meleg ostyából tölcsért is készíthetünk, ha felcsavarjuk.


                                                 Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen