Egyik legkedvesebb gyermekkori emlékem a "maci" sütés. Délvidéken, legalább is azon a vidéken, ahol születtem Macinak hívták ezt a vékony, ropogós, édes kekszet-ostyát. A nagymamámnak volt egy nehéz, öntöttvasból csinált sütője, ő mindig megengedte, hogy egyedül süssem a "macit". A két vaslapon számok, betűk, és mandala szerű minták voltak kidudorodva, melyek a kisült tésztán ugyanolyan mintákat hagytak.
Nagyon praktikus az alaprecept a sütőn. Ez szerint készítettem én is, csak mindjárt dupla adagban.
Hozzávalók az édes ostyához:
- 120 g vaj vagy margarin
- 3 tojás
- 250 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 500 g liszt
Elkészítése:
1. A vajat habosra kikevertjük, hozzáadjuk a tojásokat és a cukrot. Világos színűre kihabosítjuk.
2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéját és a lisztet és jól összekeverjük, összegyúrjuk. 3 cm átmérőlyű golyókat csinálunk a tenyerünkkel és máris sütjük. A még meleg ostyából tölcsért is készíthetünk, ha felcsavarjuk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen