Translate

Freitag, 24. März 2017

Fine kocke sa makom i grizom

Prvi put sam napravila ovaj ukusan i jednostavan kolač sa makom pre više od dvadeset godina. Recept sam dobila od tadašnje-sada već bivše koleginice, koja mi je ostala a divnom sećanju i posle rastanka od skoro dvadeset godina. Kolač je veoma kremast i sočan, tako da su moji ukućani oduševljeni kada ga napravim. Sigurna sam da će svi zavoleti ovaj kolač, koji vole mak.
Sastojci za testo:
  • 20 dkg butera (event. margarin)
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • sok od pola limuna
  • 30 dkg brašna
Fil:
  • 1 l mleka
  • 15 dkg griza
  • 25 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 35 dkg mlevenog maka
Priprema:
1. Penasto umutimo buter, jaje i šećer. Dodamo sok od limuna i brašno i zamesimo testo. Zamotamo ga u foliju i ostavimo na hladnom mestu dok napravimo fil.
2. Belanca umutimo u penu. Posebno umutimo i žumanca.
3. 1 litar mleka stavimo da provri, dodamo šećer i vanilin šećer. Dodamo griz i na srednjoj temperaturi, mešajući kuvamo dok se ne zgusne. 
4. U griz dodamo umućena žumanca i pomešamo, zatim mleveni mak. Ponovo dobro izmešamo i na kraju dodamo filu ulupana belanca i oprezno pomešamo.
5. Testo podelimo na dva dela i oklagijom razvučemo. Prethodno radnu površino pospimo sa brašnom. Jednu tepsiju veličine 26 x 38 cm obložimo sa papirom za pečenje i stavimo testo. Stavimo sav fil na testo. Drugu koru takodje razvučemo i stavimo preko fila. Oko 35 minuta pečemo u unapred zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni.
Kada se kolač ohladi isečemo ga na jednake kocke i pospimo ih vanilin šećerom u prahu (po ukusu ).


                                                Prijatno!
  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen