Translate

Freitag, 12. August 2016

Fehér csokis-karamell torta


Olyan tortát akartam sütni, amelyik kinézésre és ízre is megállja a helyét fiam születésnapjára. Választásom a karamell tortára esett, mert igazából már valahogy meguntuk a különféle gyümölcsös túró-, mascarpone-, joghurtos tortákat.
Ebben a tortában ott van a karamell édes-kesernyés íze és égett illata, a jó minőségű fehér csoki és a selymes tejszín. Sima piskótát sütöttem, de akár diós vagy más piskótával is készülhet. A krém tökéletes lett, selymes-habos állagú, mint amilyennek lennie kell.
A cukor mennyisége változtatható, attól függően, ki hogyan szereti: édesen vagy édesebben.
Nagyon könnyű elkészíteni, nyugodtan és bátran fogjatok hozzá és vidám sütkérezést kívánok hozzá. Másnap már fogyasztható is a torta, ehhez is jó lakmározást kívánok.
Szívesen várom a hozzászólásaitokat és észrevételeiteket is.
 Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:

A pikótához:
  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
Krémhez:
  • 1250 ml állati tejszín
  • 500 g cukor
  • 330 g fehér csokoládé
Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a légkeverős sütőt 160 fokra.
A tojássárgáját egy mixerrel habosra kikeverjük, a tojásfehérjét felverjük és hozzáadjuk a cukrot. A hab ne legyen túl kemény, olyan legyen, mint a tejföl. A keményre felvert sárgát hozzáadjuk a fehérjéhez, óvatosan belekeverjük és lassan, apránként hozzáadjuk a lisztet. A tortakarikának az alját kibéleljük sütőpapírral és beleszedjük a masszát. Kisütjük a piskótát.
2. A krémhez felforraljuk a tejszínt és félretesszük.
A cukrot egy nagyobb, magasabb falú edényben felolvasztjuk állandóan kavargatva.
Amikor teljesen felolvadt a cukor, óvatosan-apránként hozzáöntjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert a karamelles tejszín ki akar szaladni, mivel a cukor sokkal forróbb a tejszínnél. Ezért is fontos a nagyobb edény! Tehát részletekben öntsük a tejszínt a karamellhez, közben kavarjuk is meg. Mindig amikor lecsillapodott a forró massza, adjunk hozzá a tejszínből, amíg el nem fogy.
Keverjük simára és vegyük le a főzőkarikáról, adjuk hozzá a csokit. Jól keverjük ki és hagyjuk kihűlni. Amikor langyosra hűlt, tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára.
3. Másnap egy mixerrel keverjük ki habosra.
Először szép lassan keverjük-lassú fordulatszámon, majd a végén gyorsabban, de csak rövid ideig, különben folyóssá válik a krém.


Ha sokáig keverjük gyors fokozaton, ki fog ikrásodni!
4. A kihűlt piskótát háromfelé vágjuk és megtöltjük a habos karamellkrémmel. Tetszés szerint díszítjük.

Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.


Ez két fotó mobil telefonról készült.




Jó étvágyat! 





2 Kommentare:

  1. Üdvözlöm! megkérdezhetem milyen márkájú tejszínt használt? Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel: Kiss Ibolyka






    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kedves Ibolyka, mivel Svájcban élek sajnos nem tudok a márkában segíteni, de állati eredetű - tehén 35% zsírtartalmú tejszínt használok. Mivel a tejszínt fel kell forralni fontos, hogy magas legyen a zsírtartalma, legalább 30%. Aztán fontos lehűteni (legjobb egy éjszakára a hűtőszekrényben hagyni) és be fog sűrűsödni. Másnap habosítsuk ki, először lassú fordulatszámon, majd gyorsabb fokozaton. Csak rövid ideig, mert ha sokáig keverjük, ki fog ikrásodni.
      Jó sütkérezést kívánok és ha bármiben tudok tovább segíteni szívesen megteszem. Üdvözletem

      Löschen