Mai receptem egy német szakácskönyvben szerepel "Zwetschgen- Mohn- Schnecke néven. Annyit változtattam a recepten, hogy a boltokban kapható zacskós, kész máktöltelék helyett, darált mogyorót használtam. Kipróbálom majd azért mákkal is, amint friss mákhoz jutok.
Ime a recept, fogjatok ti is hozzá.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához, melyből kb. 12 szelet jön ki.
A tésztához:
- 200 g főtt burgonya
- 350 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 60 g cukor
- 1 csomag vanília cukor
- 100 g friss krém túró (sovány túró)
- 1 dl olaj (pl. napraforgó olaj)
- 1 dl tej
Töltelék:
- 300 g darált mák ( dió, mogyoró vagy mandula)
- 200 g cukor
- 200 g friss krém túró (sovány túró)
- 1 tojássárgája
- 70 g durvára vagdalt mogyoró ( a mogyorót zsiradék nélkül kissé pörköljük meg
Tetejére:
- 500 g szilva
- 1 tojás fehérje
- 30 g durvára vágott mogyoró ( a mogyorót zsiradék nélkül kissé pörköljük meg )
Elkészítése:
1. A burgonyát héjában megfőzzük ( kb. 2 közepes nagyságú), meghámozzuk és simára áttörjük, amíg meleg. Hagyjuk kihűlni.
A szilvát megmossuk és kettévágjuk.
A tortaformát kenjük ki hideg vajjal vagy zsírral.
A sütőt melegítsük elő 180, a légkeverős sütőt 160 fokra.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport. Bemélyedést csinálunk a közepébe és tegyük bele a túrót, cukrot, vaníliás cukrot, az olajt és a tejet. Gyúrjuk össze és legvégül az áttört burgonyával gyúrjuk sima tésztává.
Lisztes felületen nyújtsuk ki a tésztát, kb. 50 x 35 cm nagyságúra. Ha ragad a tészta nyújtás közben, lisztezzük meg.
3. A darált mákhoz adjuk a cukrot és keverjük össze. A túrót és a tojássárgáját keverjük el és adjuk hozzá a cukros mákot. Ha a massza nem kenhető, adjunk hozzá kevés langyos tejet. Vigyázzunk ne legyen túl híg a töltelék, mert nehezebb feltekerni és kifolyhat a massza a tésztából. A tölteléket szétosztjuk a tésztán, majd hosszában egy késsel ketté vágjuk. Az így kapott két tésztát a hosszabbik felénél feltekerjük és a kizsírozott tortaformába helyezzük, a közepénél kezdve, spirál formában. Ügyeljünk, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tészta másik felét szinten feltekerjük és folytatjuk a spirál formát, ügyelve, hogy a hajtás alulra kerüljön.
4. A félbevágott szilvát tető szerkezet szerűen a két tészta közé helyezzük a csigán.
Megkenjük tojásfehérjével és megszorjuk darabos mogyoróval.
Tegyük az előmelegített sütő középső részére és kb. 60-70 percig sütjük.
5. Amikor kivettük a sütőből, 10 perig hagyjuk hűlni a formában, majd óvatosan vegyük le a karikát és hagyjuk teljesen kihülni.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen