Translate

Sonntag, 17. September 2017

Szilvás - mákos csiga, amit feltétlenül ki kell próbálni még az idén - Zwetschgen-Mohn-Schnecke

Itt a szilvaszezon, amit ki is használok. Nem véletlenül népszerű ez a lédús, aromás gyümölcs, még vitaminokban és ásványokban, meg más összetevőkben is gazdag  és nagyon finom is. Az idén a szilvásgombóc mellett, szilváspitéket, szilváslepényt, szilvás süteményeket, szilvás csízkeiket (cheescake), szilvás csatnit (chutney) is csináltam. Sok receptet összegyűjtöttem különböző nemzetek konyhájából, sokat ki is próbáltam és mindegyik igazán finom volt.
Mai receptem egy német szakácskönyvben szerepel "Zwetschgen- Mohn- Schnecke néven. Annyit változtattam a recepten, hogy a boltokban kapható zacskós, kész máktöltelék helyett, darált mogyorót használtam. Kipróbálom majd azért mákkal is, amint friss mákhoz jutok.
Ime a recept, fogjatok ti is hozzá.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához, melyből kb. 12 szelet jön ki.

A tésztához:
  • 200 g főtt burgonya
  • 350 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 60 g cukor
  • 1 csomag vanília cukor
  • 100 g friss krém túró (sovány túró)
  • 1 dl olaj (pl. napraforgó olaj)
  • 1 dl tej
Töltelék:
  • 300 g darált mák ( dió, mogyoró vagy mandula)
  • 200 g cukor
  • 200 g friss krém túró (sovány túró)
  • 1 tojássárgája
  • 70 g durvára vagdalt mogyoró ( a mogyorót zsiradék nélkül kissé pörköljük meg
Tetejére:
  • 500 g szilva
  • 1 tojás fehérje
  • 30 g durvára vágott mogyoró ( a mogyorót zsiradék nélkül kissé pörköljük meg )

Elkészítése:

1. A burgonyát héjában megfőzzük ( kb. 2 közepes nagyságú), meghámozzuk és simára áttörjük, amíg meleg. Hagyjuk kihűlni.
A szilvát megmossuk és kettévágjuk.
A tortaformát kenjük ki hideg vajjal vagy zsírral.
A sütőt melegítsük elő 180, a légkeverős sütőt 160 fokra.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport. Bemélyedést csinálunk a közepébe és tegyük bele a túrót, cukrot, vaníliás cukrot, az olajt és a tejet. Gyúrjuk össze és legvégül az áttört burgonyával gyúrjuk sima tésztává.
Lisztes felületen nyújtsuk ki a tésztát, kb. 50 x 35 cm nagyságúra. Ha ragad a tészta nyújtás közben, lisztezzük meg.
3. A darált mákhoz adjuk a cukrot és keverjük össze. A túrót és a tojássárgáját keverjük el és adjuk hozzá a cukros mákot. Ha a massza nem kenhető, adjunk hozzá kevés langyos tejet. Vigyázzunk ne legyen túl híg a töltelék, mert nehezebb feltekerni és kifolyhat a massza a tésztából. A tölteléket szétosztjuk a tésztán, majd hosszában egy késsel ketté vágjuk. Az így kapott két tésztát a hosszabbik felénél feltekerjük és a kizsírozott tortaformába helyezzük, a közepénél kezdve, spirál formában. Ügyeljünk, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tészta másik felét szinten feltekerjük és folytatjuk a spirál formát, ügyelve, hogy a hajtás alulra kerüljön.
4. A félbevágott szilvát tető szerkezet szerűen a két tészta közé helyezzük a csigán.
Megkenjük tojásfehérjével és megszorjuk darabos mogyoróval.
Tegyük az előmelegített sütő középső részére és kb. 60-70 percig sütjük.
5. Amikor kivettük a sütőből, 10 perig hagyjuk hűlni a formában, majd óvatosan vegyük le a karikát és hagyjuk teljesen kihülni. 

                                              Jó étvágyat!






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen