Anyáink-nagyanyáink nagy előszeretettel készítették a kelt tésztákat különféle töltelékkel vagy éppen töltelék nélkül. Ez az étcsokis kifli is a hagyományos magyar ízvilág egyike. Igazi kincs, ne vesszen feledésbe! A levendulaszirup egy különleges aromával gazdagítja a csokoládét. Szirup helyet adhatunk vajat a csokihoz, hogy jól kenhető legyen.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 dl levendulaszörp
1. Langyos tejhez kevés cukrot adunk és elmorzsoljuk benne az élesztőt, meleg helyen megkelesztjük.
2. Lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, maradék cukrot, keverjük össze. Adjuk hozzá a vajat és tenyerünkkel dörzsöljük el. Adjuk a felfutatott élesztőt és a tojást a liszthez, gyúrjuk össze. Lisztezett gyúródeszkán szép símára dolgozzuk, végül négy egyforma cipót alakítunk belőle. Egyenként mégegyszer kigyúrjuk, majd takarjuk le egy konyharuhával és fél órát hagyjuk piheni.
3. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, adjuk hozzá a levendulaszörpöt ( vagy 7 dkg vajat).
4. A megkelt tésztákat egyenként kör alakúra sodorjuk.
Az elsőt megkenjük a csoki felével, a másodikat ráhelyezzük és 16 egyenlü részre osztjuk.
A hározögeket a szélesebb felétől indulva föltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Tojással megkenjük és kb. 10-15 percig hagyjuk pihenni.
180 fokon szép mosolygósra sütjük.
A másik két tésztát ugyanígy dolgozzuk fel. Összesen 32 kiflit kapunk ebből a mennyiségből.
Jó étvágyat hozzá!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen