Translate

Dienstag, 26. Januar 2021

Csokis kifli levendulával

Anyáink-nagyanyáink nagy előszeretettel készítették a kelt tésztákat különféle töltelékkel vagy éppen töltelék nélkül. Ez az étcsokis kifli is a hagyományos magyar ízvilág egyike. Igazi kincs, ne vesszen feledésbe! A levendulaszirup egy különleges aromával gazdagítja a csokoládét. Szirup helyet adhatunk vajat a csokihoz, hogy jól kenhető legyen.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl levendulaszörp
Elkészítés:

1. Langyos tejhez kevés cukrot adunk és elmorzsoljuk benne az élesztőt, meleg helyen megkelesztjük. 

2. Lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, maradék cukrot, keverjük össze. Adjuk hozzá a vajat és tenyerünkkel dörzsöljük el. Adjuk a felfutatott élesztőt és a tojást a liszthez, gyúrjuk össze. Lisztezett gyúródeszkán szép símára dolgozzuk, végül négy egyforma cipót alakítunk belőle. Egyenként mégegyszer kigyúrjuk, majd takarjuk le egy konyharuhával és fél órát hagyjuk piheni.

3. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, adjuk hozzá a levendulaszörpöt ( vagy 7 dkg vajat).

4. A megkelt tésztákat egyenként kör alakúra sodorjuk. 

Az elsőt megkenjük a csoki felével, a másodikat ráhelyezzük és 16 egyenlü részre osztjuk. 

A hározögeket a szélesebb felétől indulva föltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.


Tojással megkenjük és kb. 10-15 percig hagyjuk pihenni. 

180 fokon szép mosolygósra sütjük. 

A másik két tésztát ugyanígy dolgozzuk fel. Összesen 32 kiflit kapunk ebből a mennyiségből.

                                                          Jó étvágyat hozzá!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen