Erre a tortára idén Borbás Marcsi műsorában lettem figyelmes, egyik vendége készítette. Finomnak találtam és kétszer is megsütöttem már. Igazi különlegeségnek számít, mert gluténérzékenyek számára is tökéletes, azonkívül a vaníliasodó és meggytöltelék együttes istenien finom. De a meggyhez az ötfűszerkeverék hozzáadása igazi karácsonyi desszerté varázsolja. A krémen változtattam egy kicsit. Először kicsit több időt vett igénybe az elkészítés, de másodszor már gördülékenyebben ment a munka. Fontos, hogy minden hozzávalót előre elkészítünk, így nem olyan macerás. Végül is megéri a fáradozást, nagyon finom.
Hozzávalók egy 23-24 cm átmérőjű tortához:
- 200 g tojásfejérje (6-7 tojásfehérje)
- 260 g cukor
- 120 g darált mák
- 120 g mandulaliszt ( a mandula- és rizsliszetet 140 g búzaliszttel lehet helyettesíteni)
- 24 g rizsliszt
- 2,5 dl tej
- 1 vanília rúd ( ezt 2-3 csomag vanilíás cukorral vagy vanília kivonattal lehet helyettesíteni)
- 50 g cukor
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojássárgája
- 20 g vaj
- 2 dl tejszín
- 1 tasak zselatinpor vagy 3 lap zselatin
- 600 g meggy (friss vagy fagyasztott, befőtt is jó)
- kb. 2 kávéskanál zselatinpor vagy 1 lap zselatin
- 1-2 kanál cukor
- késhegynyi ötfűszerkeverék (szegfűszeg, csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, édesköménymag 1:1:1:1 arányban vagy ízlés szerint)
Máz:
- 100-150 g fehér csokoládé
- 50-60 g étcsoki
- 1-2 kávéskanál étolaj
1. A fehérjét a cukorral felverjük, hozzáadjuk a mákot és a két féle lisztet és óvatosan összekeverjük. Négy sütőpapírra 23-24 cm kört rajzolunk, tepsibe tegyük és a mákos masszát elosztjuk a négy papíron. 210-200 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük a lapokat. Mikor kihűltek a csatos tortaforma mentén körbevágjuk őket(ha szükséges).
2. Elkészítjük a meggyes pürét. A meggyet és cukrot felforraljuk, pár percig főzzük, majd botmixerrel pépesítjük, hozzćadjuk az ötfűszerkeveréket (ízlés szerint). A zselatint vízzel vagy meggybefőtt lével megfőzzük az utasítás szerint (vagy lap zselatint) és hozzákeverjük a meggypéphez. Tegyük hűtőbe.
3. A krémhez összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, vaníliával és a pudingporral és megfőzzük a szokásos módon. A vajat hozzáadjuk a kissé kihűlt pudinghoz.
Felverjük a tejszínt. A zselatint elkészítjük az utasítás szerint és a langyos pudinghoz keverjük. Végül óvatosan összekeverjük a tejszínhabbal.
4. A csatos tortaformát körben kibéleljük fóliával, az aljára tegyük az első lapot, rá a krém egyharmadát.
A meggypürét tegyük egy nyomózsákba és nyomjunk spirált a krémre. Erre jön a második tészta, a krém, meggypüré spiral, majd megismételjük a harmadik lappal is és végül a negyedikkel befedjük a tortát. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
5. Másnap eltávolítjuk a forma oldalát. A fehér- és étcsokit külön-külön vízgőz felett felovasztjuk, kevés olajjal lágyítjuk. Először a fehér csoki kerül a torta tetejére, majd vékony csíkokban az étcsoki.
Újabb hűtés után szeleteljük.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen