Ha a speciális svájci ételekre gondolunk a csokoládén és a sajton kívül nem is jut más az ember eszébe. Szívesen készítik más nemzetek ételét, így a francia, olasz, libanoni, thai, szenegáli stb. kerülnek a terítékre. Kimondottan svájci étel a sajt fondue, a raclette és a rösti ( reszelt burgonya ropogósra sütve).
A fondue-t (ejtsd: fondü) kimondottan télen fogyasztják és különféle olvasztott sajtfélék keveréke, melyet különböző ízesítőkkel készítenek ( meggy-cseresznyepálinka, fokhagyma, chili stb.). Hosszúnyelű villákra keményebb kenyérkockákat szúrnak és a fondue.be mártva fogyasztják.
A fondue-t (ejtsd: fondü) kimondottan télen fogyasztják és különféle olvasztott sajtfélék keveréke, melyet különböző ízesítőkkel készítenek ( meggy-cseresznyepálinka, fokhagyma, chili stb.). Hosszúnyelű villákra keményebb kenyérkockákat szúrnak és a fondue.be mártva fogyasztják.
A raclette franciából ered ( racler = kaparás ), egy könnyen olvadó zsíros sajt, melyet csípős paprikával ízesítve, vagy borssal, vagy füstölt raclette, de csak sima sajtként is meglehet vásárolni. Szinte mindenki szereti és az asztalt körbeülve, mindenki saját magának készíti el, ahogy szereti. Héjában főtt burgonyára öntik az olvasztott sajtot és csemegeuborkát, gyöngyhagymát, gyümölcsöt, diót, sonkát, szalámit stb. fogyasztanak mellé.
A vendéglátónak nagyon jó dolga van, hiszen csak a raclette-sütőt kell az asztal közepére tenni, meg persze a hozzávalókat.
A burgonyát mossuk jól meg ( legjobb a "Raclette-burgonya"), héjában főzzük meg. Ha mefőtt, tegyük egy ruhaszalvétával bélelt kosárba és takarjuk le - úgy jó, ha melegen fogyasztjuk.
Szeleteljük fel a sajtot fél centi vastagra és tegyünk a sütő tálkáiba.
Amikor megolvadt a sajt, öntsük a burgonyára és már ehetjük is.
Pármai sonkával is nagyon finom, de akár sült szalonnacsíkokat is kinálhatunk mellé.
Mi fehérbort kínálunk mellé, de egy bögre zöld tea is nagyon ízlik mellé.
Nekem akkor a legfinomabb, ha a sajt kicsit meg is pirul. Mindenki a saját ízlése szerint olvasztja a sajtot, azt szeretem benne.
Közben jókat beszélgetni és borozgatni...
Barátokkal és családdal a legkellemesebb időtöltés. Akinek olyan szerencséje van, hogy a svájci hegyekben, egy idillikus faluban kóstolhat meg egy raclette-et, annak felejthetetlen élményben lesz része.
A hegyekben úgy készítik, hogy a félbevágott sajtguriga felületét megolvasztják, majd az olvadt részt lekaparják-innen az elnevezés: raclette.
Egyszerű, istenien finom és laktató étel, de nem ajánlatos hideg üdítőket fogyasztani mellé, mert a hideg italtól megdermed a sajt a gyomorban. Viszont egy jó bor, tea nagyon illik hozzá.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen