Translate

Dienstag, 26. September 2017

Sütő-tökös Muffins - őszi party-finomság

Állítólag az amerikai indiánoktól ered, onnan jutott el hozzánk ez a finom és rendikül egészséges zöldség-gyümölcs. Ma már több száz fajtája létezik és elnyerte a méltó helyét a konyhában levesek, mártások, főzelékek, édes és sós sütemények alapanyagaként. A tökmagnak, a tök-olajnak is rendkívül sok jó hatása van, mert gazdag E-,F-, B1-, B2-, D- vitaminban, azonkívül magas magnézium tartalma van, szelént, cinket és rezet is tartalmaz. Mindezek mellett gazdag esszenciális zsírsavakban, magas a fehérje tartalma, jelentős a rosttartalma és alacsony a szénhidráttartalma.
Számos betegség megelőzésében jól használható: csökkenti a koleszterinszintet és ezzel enyhíti az érelmeszesedést (szív-, agyi katasztrófák), daganatok kialakulását. Azonkívül vértisztító, májregeneráló, féregtelenítő, stb.  hatású és férfiaknál prevenció a prosztatamegbetegedéseknél.

Hozzávalók 12 darabhoz:
  • kb. 200 g sütőtök ( pl. Hokkaido-tök)
  • só, bors
  • 100 g puha margarin (pl. Rama)
  • 2 tojás
  • 150 g friss túró ( pl. Ricotta)
  • 250 g liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 50 g kemény sajt (reszelve)
  • 3 evőkanál tökmag
Elkészítése:

1. A tököt apró kockára vágjuk és annyi sós vízben, hogy ellepje puhára főzzük. Leöntjük a főzővizet és botmixerrel simára keverjük.
2. A sütőt 180 fokra, a légkeverős sütőt pedig 160 fokra melegítjük. 
A vajat krémesre keverjük egy mixerrel, hozzáadjuk a tojást, sót, a túrót és a tök-pürét és simára keverjük. Ízlés szerint borsozzuk, adjuk hozzá a lisztet és sütőport, majd a reszelt sajtot. Keverjük el és kóstoljuk meg, ha szükséges adjunk hozzá sót. 
A muffin-sütőt béleljük ki papírral és töltsük meg a formákat. Egy - egy evőkanállal tegyünk a masszából mindegyikbe, majd a maradékot osszuk szét, hogy mindegyikbe egyforma mennyiség legyen. 2/3 magasságig fognak megtelni a formák, sütés közben szépen feljön. 
Szórjuk meg a tetejét héj nélküli tökmaggal és tegyük az előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt sül meg. 
Finom mellé egy joghurt-túró- dip (mártás), melyet aprított snidlinggel és curryvel ízesítünk.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen