Čuvena Esterhazy torta poznata po čokoladnoj mreži na beloj glazuri, nastala u čast madjarskog grofa Eszterházy, koji je bio u službi austrougarskog habzburškog cara u 19. veku.
Torta Esterhazy pored Doboš-torte je najpoznatija u Madjarskoj. Moja porodica je obožava, zato često je pravim.
Sastojci za tortu prečnika 23-26 cm:
- 10 belanaca
- 30 dkg šećera
- 35 dkg oraha (malo prepržiti bez masti i samleti)
Fil:
- 2,5 dl mleka
- 13 dkg šećera
- 5 žumanaca
- pola štapića vanile ili 2 vanilin šećera
- 1 supena kašika ruma
- 30 dkg maslaca
- 5 dkg oraha (blago prepržiti, zatim samleti)
Dekoracija:
- 10 dkg bele čokolade
- 5 dkg čokolade za kuvanje
Priprema:
1. Belanca ulupamo sa šećerom i na kraju oprezno umešamo mlevene orahe. Od te smese napravimo 5 jednakih kora. Najjednostavnije je da od papira za pečenje isečemo 5 jednakih krugova i po svakom krugu razmažemo meru za jednu koru. Rernu zagrejemo na 200 stepeni, zatim smanjimo na 160 stepeni i kore pečemo oko 10 minuta.
2. Žumanca umutimo sa šećerom, dodamo semenke vanila ili vanilin šećer. Mleko prokuvamo, zatim umešamo žumanca sa šećerom, reduciramo temperaturu i uz konstantno mešanje kuvamo još nekoliko minuta. Skinemo sa šporeta i umešamo mleveni orah i rum.
3. Ohladjenom filu dodamo penasto umućen maslac, dobro izradimo. Ako je potrebno još jednom ohladimo, zatim još jednom penasto umutimo.
4. Fil podelimo na 5 delova. Premažemo kore i složimo ih jednu na drugu. Sa strane i gornju koru tanko premažemo sa filom.
5. Na vodenoj pari istopimo belu čokoladu i čokoladu za kuvanje, naravno u odvojenim posudama. Belom čokoladom prelijemo tortu, zatim čokoladom za kuvanje od sredine torte prema rubovima napravimo koncentrične krugove. Čačkalicom ili nožem povučemo linije od ruba torte prema sredini, zatim obrnuto, od sredine ka rubu torte. Tortu ostavimo preko noći na hladnom mestu.
Prijatno!
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen