Én mindig dupla adagot készítek a tésztából, egy rúd mákos- és egy rúd diós töltelékkel.
Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók egy rúdhoz:
- 400 g liszt
- 20 g friss élesztő
- kevés só
- 50 g cukor
- 1/8 l tej
- 2 tojás
- 80 g olvasztott vaj (margarin)
- 1/2 citrom héja
Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 kanál méz
- 1/2 kávéskanál cimet (ízlés szerint kihagyható)
- 1 citrom reszelt héja
- 1/16 l tej
- 50 g mazsola
Diós töltelék:
- 4 tojássárgája
- 100 g cukor
- 1/8 l tej
- 250 g darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- citrom reszelt héja
- ízlés szerint rum (ízlés szerint kihagyható)
- kevés szegfűszeg és cimet (ízlés szerint kihagyható)
Az élesztőt és egy kanál cukrot oldjunk fel 5 kanál langyos tejben és meleg helyen 15 percig pihentessük. A lisztet szitáljuk meg, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, keverjük hozzá a többi hozzávalókat és az élesztőt. Az egészet jól keverjük össze és addig verjük főzőkanállal míg hólyagos nem lesz. A tésztát takarjuk le és 50 percig kelesszük. Amikor eléggé megkelt, tegyük gyúródeszkára és 1/2 cm vastagságúra nyújtsuk ki, majd kenjük rá a tölteléket, tekerjük össze, tegyük kikent tepsibe és hagyjuk még 10 percig kelni. Ezután kenjük be tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverős sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük, szép arany színűre.
Töltelék:
1. A mákot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, a cimetet és a reszelt citromhéjat forró tejjel keverjük sűrű masszává. Ezután adjuk hozzá a mazsolát. A tésztát a kihűlt töltelékkel töltsük.
2. Keverjük össze a tojássárgáját a cukorral. Adjuk hozzá a tejet, a szegfűszeget, a cimetet, a citromhéjat, a rumot és a diót. kenjük meg a kinyújtott tésztát és ugyanúgy járunk el, mint a mákossal.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen