Translate

Samstag, 4. August 2018

Fantastična torta sa jagodama i čokoladom (Traumhafte Erdbeer-Schokoladentorte)


Kombinacija jagode i čokolade! - retko ko može ostati ravnodušan ovoj slatkoj magiji. Savršeni desert jer torta je sočna, lagana, penasta, a ukus čokolade i jagode - slatko i osvežavajuće istovremeno. Torta je bila veliki uspeh u porodici i medju prijateljima, ne samo zbog lepog izgleda, nego i zbog čarobnog ukusa.
Najbolje jedan dan ranije ispeći okrugli biskvit i ostaviti preko noći da se dobro ohladi, jer se bolje i lepše može preseći. Gotovu tortu preporučujem da ostavite jednu noć u frižideru, tako će se ukusi dobro sjediniti i lepše se može seći. 
Nije teško napraviti ovu divnu tortu, recept je siguran i što je veoma bitno, sadrži minimalnu količinu šećera. I još nešto veoma bitno, torta ne sadrži veštačke boje. Morate je probati! 

Sastojci
za biskvit (prečnik 24-26 cm):
  • 150 g buter
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 jaja (veličine M)
  • 20 g kakao praha (bez šećera kakao prah)
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • mali soli ("prstovat" soli)
  • 130 g brašna
Fil sa čokoladom:
  • 300 g slatke pavlake za šlag (kravlje slatke pavlake!)
  • 1 supena kašika šećera
  • 175 g čokolade za kuvanje
Fil sa jagodama:
  • 250 g jagoda (za piriranje)
  • 125 g jagoda (sitno iseckati)
  • 40 g šećera
  • sok od pola limuna
  • 4 lista želatina
  • 250 g slatke pavlake za šlag (kravlja slatka pavlaka!)
Glazura od jagoda:
  • 300 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 supena kašika soka od limuna
  • 4 lista želatina
Za dekoraciju:
  • 100 g slatke pavlake za šlag (kravlje!)
  • jagode
Priprema:
1. Za biskvit isitnimo čokoladu, stavimo je zajedno sa buterom u jednu činiju i na vodenoj pari ostavimo da se istope. Smesu treba mešati, činija ne sme dodirnuti vodu i voda ispod ne sme da vri. Znači na vreloj pari treba da se istope. 
2. Jaja ulupamo sa šećerom, soli i sa vanilin šećerom. Masi dodamo istopljeni buter i čokoladu ( ne sme biti jako topla!). Brašno izmešamo sa kakao prahom i sa praškom za pecivo i dodamo u masu. Polako izmešamo. Okrugli kalup obložimo sa papirom, sipamo masu, izravnamo i stavimo u unapred zagrejanu rernu na 170 stepeni. Pečemo oko 45 minuta (zavisi od rerne). Ohledjeni biskvit presečemo na 3 jednaka dela.
3. Za čokoladni fil stavimo slatku pavlaku sa šećerom da provri. Odmah skinemo sa šporeta i dodamo joj isitnjenu čokoladu, mešamo dok sve ne istopi. Fil preručimo u plastičnu posudu, prekrijemo sa folijom da ne upije mirise i ostavimo u frižideru da se dobro ohladi (4-5 sati).
4. Ohladjeni fil sa čokoladom umutimo sa mikserom u čvrstu penu. Krenemo od najmanje brzine i postepeno povećavamo. 
Donju koru biskvita stavimo na tacnu i premažemo je sa šlagom od čokolade. Postavimo oko nje jedan prsten za tortu. Stavimo i drugu koru, zatim ostavimo u frižideru dok napravimo fil sa jagodama. 
5. Operemo jagode, parirom malo potapkamo da upije vodu i sa mikserom piriramo. Listove želatina ostavimo nekoliko minuta u hladnoj vodi (prema uputstvu na omotu). 3-4 kašike jagoda-pirea stavimo u šerpicu, dodamo šećera i dobro zagrejemo da se šećer istopi i ostavimo sa strane. Rukom iscedimo želatin od vode, dodamo topli jagoda-pire, dobro izmešamo i pomešamo sa ostatkom jagoda smese. Ostavimo u frižideru oko pola sata.
Za to vreme opranu jagodu (125 g) isečemo na sitne kocke i ulupamo slatku pavlaku.
Kada je u frižideru jagoda-želatin masa postala kašasta (malo stvrdnula) umešamo šlag od slatke pavlake i na kraju dodamo isetnjenu jagodu. Oprezno sve pomešamo. Izvadimo tortu iz frižidera i stavimo na drugu koru ovaj penasti fil. Preklopimo sa trećom korom, rukom malo pristisnemo i vratimo je u frižider.
6. Za glazuru stavimo želatin u hladnu vodu prema uputstvu. Oprane jagode sa mikserom piriramo. Jagoda-pire preručimo u jednu šerpu, dodamo šećer i sok od limuna, zatim ga ugrejemo. Želatin ocedimo i dodamo u topli jagoda-pire. Dobro izmešamo, izvadimo tortu iz frižidera i prelijemo je sa glazurom. Ostavimo preko noći u frižideru i sutradan je ukrasimo po želji sa šlagom od slatke pavlake i sa svežim jagodama.
                                                             Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen