Translate

Dienstag, 13. April 2021

Giotto torta, kremasta i sočna

 

Savršena torta, koju vrlo rado pravim ne samo za posebne prilike, naime moja porodica je obožava. Recept sam malo izmenila, stavljam manje šećera i manje margarina ( ja koristim isključivo samo maslac). Svi znamo da je prekomerno unošenje šećera u organizam nikako nije zdravo i u previše slatkoj poslastici, kolaču ili torti izgube se arome i ukusi, tako je i uživanje u njima manje. Moja preporuka je da pre početka rada spremite i izmerite sve potrebne sastojke, kako biste što lakše i brže napravili tortu. Možete koristiti lešnik ili orah, jednako je ukusna torta i sa jednim i sa drugim. Za fil uvek koristim kravlju slatku pavlaku od 35% masnoće, nikada ne koristim šlag iz kesice!, razlika je ogromna. Napravim manju tortu  od prvoklasnih, zdravih sastojaka, jer je veoma važno šta jedemo.

Sastojci za tortu prečnika 22 cm:

Biskvit sa orasima:

  • 6 jaja
  • 6 supene kašike šećera
  • 5 kašike mlevenog oraha ili lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Kora od belanaca sa orasima:

  • 5 belanca
  • 150 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha (ili lešnika)
  • 1 kašika finijeg kakao praha bez šećera
  • 1 kašika brašna
Fil sa ukusom vanile:

  • 5 žumanca
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
  • 300 ml mleka
  • 200 g maslaca
Giotto fil:

  • 600 ml kravlje slatke pavlake za šlag
  • 3 kesice Kremfix učvršćivač za šlag
  • 5-6 štangle Giotto kuglice (u jednoj štangli ima 9 komada)
Priprema:

1. Biskvit napravimo na uobičajeni način. Odvojimo žumanca od belanca. Belanca umutimo sa šećerom. Posebno umutimo žumanca, zatim dodamo u ulupana belanca i oprezno izmešamo. Na kraju dodamo ostale sastojke i veoma laganim pokretima izmešamo sa silikonskom špatulom ili varjačom. Dno okruglog kalupa za tortu ubložimo papirom za pečenje, sipamo masu i pečemo u unapred zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni. Pečen biskvit izvadimo iz kalupa i kada se ohladio presečemo oštrim nožem na pola.

2. Za srednju koru umutimo belanca (žumanca ostavimo za fil) sa šećerom u čvrstu penu. Dodamo mlevene orahe (ili lešnik), mešavinu kakao praha i brašna i silikonskom špatulom ili varjačom polako promešamo. Dno okruglog kalupa za tortu obložimo papirom za pečenje, izliti u nju smesu i peći u unapred zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 150 stepeni. 

Kada je kora pečena izvadimo je iz kalupa i odmah skinemo papir (oprezno), zatim ostavimo koru da se ohladi.

3. Za fil sa ukusom vanile mikserom penasto umutimo žumanca i šećer, zatim umešamo puding prah i 2-3 kašike mleka. Ostatak mleka prokuvamo, skinemo sa strane i dodamo mu smesu od žumanca i pudinga. Konstantno mešajući skuvamo jos 1-2 minuta. Ostavimo da se ohladi, više puta ga promešamo. 

Penasto umutimo maslac, zatim dodamo mu 3-4 kašike ohladjenog fila i dobro izmešamo. Dodamo ostatak fila i još jednom sve dobro izmešamo. Ostavimo da se dobro ohladi.

4. U dubljoj posudi umutimo slatku pavlaku i kremfix u čvrstu penu. 4-5 kašike ostavimo sa strane da premažemo tortu sa spolja. 

Giotto kuglice malo izgnječimo jednom viljuškom, dodamo 3-4 kašike šlaga i dobro promešamo. Dodamo ostatak šlaga i veoma oprezno promešamo sa silikonskom špatulom. 

Stavimo na jednu tacnu donji deo biskvita i premažemo sa polovinom fila od vanile, preko stavljamo polovinu giotto fila, zatim srednju koru od belenca. Premažemo sa drugom polovinom vanilin fila, preko dolazi drugi deo giotto fila i poklopimo gornjim delom biskvita. Tortu sa spoljašnje strane namežemo ostatkom šlaga i ukrasimo po želji. 

Preporuka: Najbolje je da se torta napravi jedan dan pre serviranja. Čuvati u frižideru.



                                                                  Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen