Már vagy négy évtizede került anyu süteményes füzetébe a Japán torta recept, ő sokszor sütőtte ünnepekre. Én is régóta sütöm. Első alkalommal is nagyon szépen sikerült, álompuha volt. Húsvétra sütöttem ismét és ahogy előkészítettem, kimértem a hozzávalókat eszembe jutottak a régi lakodalmak a faluban. A lakodalom hetén összejött a rokonság és az ügyes menyecskék legalább félszáz féle süteményt készítettek a jeles napra. A japán torta szeletet is a kedvencek közé tartozott. Én változtattam rajta, a diós tortalapokat eredetileg karamell-cukormázzal, majd csokimázzal vonták be, én csak karamell-cukormázat használok, csokimázzal csak a felső lapot öntöm le. Most is kifogástalanul finomra sikerült a süteményem.
Hozzávalók:
- 12 tojásfehérje
- 12 kanál cukor
- 250 g darált dió
- 4 kanál liszt
- 200 g cukor
- 50 g vaj
- 12 tojássárgája
- 12 kanál cukor
- 2 csomag vanilíás cukor
- 1 kanál liszt
- 3 kanál tej
- 250 g vaj
- 100 g étcsoki
- 70 g vaj
- 1 kanál étolaj
1. A tojásfehérjét keményre felverjük a cukorral. Hozzáadjuk a darált diót és a liszetet, összekevetjük. Közepes nagyságú tepsi (kb.20x30 cm) aljára sütőpapírt teszünk, rásímítjuk a massza 1/3 és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. 3 lapot sütünk.
2. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníiás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, végül a tejet. Vízgőz felett besűrűsítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra kikavarjuk, adjuk hozzá a sárgakrémet és kavarjuk ki csomómentesre.
3. Egy edényben felolvasztjuk a cukrot, a vajat is hozzáadjuk, szép világos barna szine legyen. A cukormázat ráöntjük a két diós tortalapra, elsímítjuk. A harmadikra nem kell.
4. Mikor kihűltek a tortalapok, az első karamelles lapra ráímítjuk a krém felét. Ráhelyezzük a második karamelles lapot ée elosztjuk rajta a maradék krémet. Ráhelyezzük a harmadik lapot, melyet csokoládé mázzal bevonunk.
5. A csokimázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csoki és vajat, hozzáadjuk az olajat és símára keverjük.
A süteményt egy nappal a felszolgálás előtt készítjük el és hideg helyen tároljuk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen