A finom tortát mindenki szereti és amikor először láttam és megkostóltam a Giotto tortát, rögtön elhatároztam, hogy megsütöm. A receptet némileg megváltoztattam és a családom el van ragadtatva tőle, a könnyed és lágy, krémes finomságtól. Nem sok időt vesz igénybe a torta elkészítése. Mint mindig most is hangsúlyozom, hogy fontos előre elkészíteni, kimérni a hozzávalókat, mert úgy gyorsabban haladunk vele. A torta egyaránt nagyon finom mogyoróval, de dióval is.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
Diós piskóta:
- 6 tojás
- 6 kanál cukor
- 5 kanál dió vagy mogyoró (darált)
- 2 kanál liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 5 tojásfehérje
- 150 g cukor
- 150 g darált dió vagy mogyoró
- 1 evőkanál cukor nélküli finomabb kakaó
- 1 evőkanál liszt
- 5 tojássárgája
- 5 kanál cukor (aki édesebben szereti tehet bele kicsit több cukrot)
- 1 csomag vaníliás puding por
- 300 ml tej
- 200 g vaj (én csakis vajat használok, de használahattok margarint is)
- 600 ml cukrozatlan tejszín ( én csakis állati tejszínt használok, 35% zsírtartalmút)
- 3 csomag habfixáló (3x9g)
- 5-6 rúd Giotto (mogyorókrémmel töltött bonbon-giotto)
1. A szokásos módon elkészítjük a diós vagy mogyorós piskótát.
A tojásokat külön választjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Külön habosra keverjük a tojássárgáját is és hozzáadjuk a habhoz. A diót vagy mogyorót a liszttel és sütőporral is hozzáadjuk és óvatosósan összekeverjük. A tortaforma alhára sütőpapírt teszünk és a masszát belesímítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kisütjük. A kész piskótát kivegyük a tortaformából és hagyjuk kihülni, majd éles késsel félbe vágjuk.
2. A középső tortalaphoz szétválasztjuk a tojásokat és a sárgáját tegyük félre, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Végül adjuk hozzá a darált diót vagy mogyorót, szitáljuk hozzá a lisztet és kakaóport.
Egy tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és símítsuk bele a masszát. Előmelegített sütőben 150 fokon sütjük. A megsült lapot vegyük ki a formából és még melegen húzzuk le a papírt róla.
3. A vaníliás krémet úgy készítjük, hogy habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás pudingport. A tejet felforraljuk, félrehúzzuk és belekeverjük a pudingos masszát. 1-2 percig főzzük állandó kevergetés közben. Hagyjuk kihűlni, többször keverjük meg.
A vajat keverjük habosra, majd a kihűlt vanilíás krámből adjunk hozzá 3-4 kanállal és keverjük símára. Végül adjuk hozzá a többi krémet is. Hagyjuk jól kihűlni.
4. A tejszínt verjük keményre a habfixálóval. 4-5 kanálnyit tegyünk belőle félre, ezzel vonjuk be a tortát.
A giotto golyókat egy villával törjük szét és adjunk hozzá a felvert tejszínhabból 3-4 kanállal. Keverjük jól össsze, majd adjuk a többi tejszínhabot is hozzá és óvatosan keverjük össze.
Egy tortatálcára tegyük a kettévágott piskóta alját. A vaníliás krém felét kenjük rá, majd a giotto krém felét. Erre helyezzük a diós, kakaós tortalapot (a fehérjéből). Kenjük meg a megmaradt vaníliás krémel és végül a giotto krémmel. Helyezzük rá a megmaradt piskótát. A tortát vékonyan kenjük be tejszínhabbal és tetszés szerint díszítjük.
Ez nem émelygősen édes torta, így szeretjük. Ízlés szerint azonban több cukrot is adhatok a krémhez.
Tipp: Optimális a tortát egy nappal a felszolgálás előtt elkészíteni és egy éjszakára a hűtőszekrényben tartani.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen