Translate

Montag, 12. April 2021

Giotto torta, krémes és nagyon csokis-mogyorós finomság

 

A finom tortát mindenki szereti és amikor először láttam és megkostóltam a Giotto tortát, rögtön elhatároztam, hogy megsütöm. A receptet némileg megváltoztattam és a családom el van ragadtatva tőle, a könnyed és lágy, krémes finomságtól. Nem sok időt vesz igénybe a torta elkészítése. Mint mindig most is hangsúlyozom, hogy fontos előre elkészíteni, kimérni a hozzávalókat, mert úgy gyorsabban haladunk vele. A torta egyaránt nagyon finom mogyoróval, de dióval is.

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:

Diós piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 5 kanál dió vagy mogyoró (darált)
  • 2 kanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
Tojásfehérje, diós tortalap:

  • 5 tojásfehérje
  • 150 g cukor
  • 150 g darált dió vagy mogyoró
  • 1 evőkanál cukor nélküli finomabb kakaó
  • 1 evőkanál liszt
Vaníliás krém:

  • 5 tojássárgája
  • 5 kanál cukor (aki édesebben szereti tehet bele kicsit több cukrot)
  • 1 csomag vaníliás puding por
  • 300 ml tej
  • 200 g vaj (én csakis vajat használok, de használahattok margarint is)
Giotto krém:

  • 600 ml cukrozatlan tejszín ( én csakis állati tejszínt használok, 35% zsírtartalmút)
  • 3 csomag habfixáló (3x9g)
  • 5-6 rúd Giotto (mogyorókrémmel töltött bonbon-giotto)
Elkészítés:

1. A szokásos módon elkészítjük a diós vagy mogyorós piskótát. 

A tojásokat külön választjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Külön habosra keverjük a tojássárgáját is és hozzáadjuk a habhoz. A diót vagy mogyorót a liszttel és sütőporral is hozzáadjuk és óvatosósan összekeverjük. A tortaforma alhára sütőpapírt teszünk és a masszát belesímítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kisütjük. A kész piskótát kivegyük a tortaformából és hagyjuk kihülni, majd éles késsel félbe vágjuk.

2. A középső tortalaphoz szétválasztjuk a tojásokat és a sárgáját tegyük félre, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Végül adjuk hozzá a darált diót vagy mogyorót, szitáljuk hozzá a lisztet és kakaóport. 

Egy tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és símítsuk bele a masszát. Előmelegített sütőben 150 fokon sütjük. A megsült lapot vegyük ki a formából és még melegen húzzuk le a papírt róla.

3. A vaníliás krémet úgy készítjük, hogy habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás pudingport. A tejet felforraljuk, félrehúzzuk és belekeverjük a pudingos masszát. 1-2 percig főzzük állandó kevergetés közben. Hagyjuk kihűlni, többször keverjük meg. 

A vajat keverjük habosra, majd a kihűlt vanilíás krámből adjunk hozzá 3-4 kanállal és keverjük símára. Végül adjuk hozzá a többi krémet is. Hagyjuk jól kihűlni.

4. A tejszínt verjük keményre a habfixálóval. 4-5 kanálnyit tegyünk belőle félre, ezzel vonjuk be a tortát.

A giotto golyókat egy villával törjük szét és adjunk hozzá a felvert tejszínhabból 3-4 kanállal. Keverjük jól össsze, majd adjuk a többi tejszínhabot is hozzá és óvatosan keverjük össze. 

Egy tortatálcára tegyük a kettévágott piskóta alját. A vaníliás krém felét kenjük rá, majd a giotto krém felét. Erre helyezzük a diós, kakaós tortalapot (a fehérjéből). Kenjük meg a megmaradt vaníliás krémel és végül a giotto krémmel. Helyezzük rá a megmaradt piskótát. A tortát vékonyan kenjük be tejszínhabbal és tetszés szerint díszítjük.

Ez nem émelygősen édes torta, így szeretjük. Ízlés szerint azonban több cukrot is adhatok a krémhez. 

Tipp: Optimális a tortát egy nappal a felszolgálás előtt elkészíteni és egy éjszakára a hűtőszekrényben tartani. 


                                                          Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen