Translate

Sonntag, 24. September 2017

Itt a gesztenyeszezon! Gesztenyés brownies - csokis-gesztenyés világrecept

Szeptemberben már kapható a szelíd gesztenye, de október elején elárasztják az utcákat a sült - gesztenye árusok. Svájc legkisebb városaiban és falvaiban is mindenhol érezhető a finom sültgesztenye illat.
A gesztenye nagyon egészséges, alacsony zsírszintjének köszönhetően kiválóan alkalmazható a diétás étrendekhez, betegségeknél pedig tápértéke miatt ajánlatos a fogyasztása. Mivel nagyban elősegíti az immunrendszer erősítését, érdemes lefagyasztva tárolni. Én is szívesen használom egész évben a fagyasztott gesztenyét különféle ételekhez, ugyanúgy, mint a lefagyasztott gesztenyepürét süteményekhez, tortákhoz.
Igaz, a habcsókos - tejszínhabos gesztenyepürének nincs párja, a mai receptemet is ajánlom, próbáljátok ki, megéri. Kevesebb csoki kell hozzá, mint a hagyományos csokis browniehez, de ugyanolyan finom,lágy- krémes a belseje, mint amilyenek lennie kell. Egyszerűen varázslatos csoki - gesztenye ízével. Én mindjárt dupla adagot csináltam belőle, hogy mindenkinek jusson elegendő belőle.
Boldogságos sütkérezést!

Hozzávalók egy adaghoz, kb. 25 x 17 cm tepsihez:
  • 200 g vaj (puha)
  • 120 g cukor
  • csipetnyi só
  • 3 tojás
  • 150 g étcsokoládé
  • 200 g gesztenyepüré
  • 2 kanál rum
  • 3 evőkanál tej
  • 125 g liszt 

Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a légkeverős sütőt 160 fokra.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk.
2. A vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat és a sót. A csipetnyi só nagyon fontos az édes süteményekbe, mert jobban kiadja az ízeket. Egy mixerrel keverjük jól ki, amíg világos színű lesz.
3. Ezután adjuk hozzá az olvasztott csokit, keverjük jól el. Adjuk hozzá a gesztenyepürét, a rumot, majd a lisztet és tejet is. Az egészet keverjük el simára.
A tepszit béleljük ki sütőpapírral és simítsuk el a masszát.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig ( sütőtől függően) sütjük. A belseje kicsit nedves, krémes maradjon, ne szárítsuk ki.
Legfinomabb kicsit langyosan, porcukorral megszórva. Mellé egy gombót vaníliás jégkrém. Vagy karamell fagyi. Vagy tejszínhab. Hihi, vagy csak simán.

                                       Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen