Translate

Sonntag, 17. September 2017

Kolač sa makom i šljivama u obliku puža - "Zwetschgen Mohn Schnecke"

Pored toga što je šljiva sočna i ima aromatičan i sladak ukus, ona je veoma zdrava. Stručnjaci kažu da dnevno treba pojesti 5 šljiva, jer štiti srce, pomaže probavu, smanjuje nivo šećera u krvi, pomaže kostima, poboljšava pamćenje i pomaže očima. Postoji čak više od 2000 vrsta šljiva, sve su bogate vitaminima A, C, E kao i kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.
Sezona šljiva, a samim tim i sezona knedli sa šljivama, pite, kolača, čizkeik sa šljivama, pekmeza i džemova. Današnji recept sam pronašla u jednom kuvaru na nemačkom, "Zwetschgen - Mohn - Schnecken". U receptu piše da se za fil uzme u kesici, gotova smesa od maka. Ja sam danas koristila mlevene lešnike, ali probaću i sa makom, čim nabavim domaći mak.
Potrebni sastojci su jedan okrugli kalup prečnika 26 cm, tj. za 12 parčadi.

Sastojci za testo:
  • 200 gr kuvanog krompira
  • 350 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g svežeg sira  ( krem sir, bez soli )
  • 1 dl ulja ( suncokretovo ulje na primer )
  • 1 dl mleka
Nadev:
  • 300 g mlevenog maka ( ili orah, lešnik, badem )
  • 200 g šećera ( po želji može više ili manje )
  • 200 g svežeg sira ( krem sir bez soli )
  • 1 žumance
  • 70 g grubo seckanog lešnika ( prethodno ispržiti bez masnoće )
Garnitura:
  • 500 g šljiva
  • 1 belance
  • 30 g grubo seckanog lešnika ( prethodno ispržiti bez masnoće )

Priprema:

1. Krompir operemo i skuvamo u ljusci, ogulimo, izgnječimo i ostavimo da se ohladi.
Operemo šljive, izvadimo koštice i presečemo na pola.
Okrugli kalup premažemo hladnim margarinom ili mašću.
Rernu uključimo na 180, rernu sa ventilatorom na 160 stepeni.
2. Brašno sa praškom za pecivo prosejemo u jedan sud, na sredini napravimo udubljenje i dodamo sve sastojke osim krompira. Dobro izmesimo i na kraju dodamo izgnječeni krompir. Rukom dobro izradimo da dobijemo glatko testo. 
Radnu površinu pospemo brašnom i razvijemo oklagijom testo veličine 50 x 35 cm. Ako se testo lepi, treba ga malo posuti brašnom.
3. Mleveni mak pomešamo sa šećerom.
Svežem siru dodamo žumance, u tu smesu dodamo mak sa šećerom i pomešamo. Smesa ne sme biti ni gusta ni retka. Ako je potrebno dodajmo malo mlakog mleka. Nadev rasporedimo na testu. Oštrim nožem presečemo koru uzduž po sredini.
Tako smo dobili dve kore. Prvu koru sa duže strane urolamo i stavimo u kalup, počevši od sredine u obliku puža. Treba da obratimo pažnju da onaj deo koji je otvoren, okrenemo prema dole. Napravom rolat i od druge kore, i nastavljamo sa spiralom.
4. Poredjamo šljive izmedju dva testa u obliku puža.
Premažemo belancetom i pospemo grubo seckanim lešnikom.
Kolač stavimo na sredji deo rerne i polako se peče oko 60-70 minuta.
5. Kad smo izvadili iz rerne desetak minuta ostavimo da se hladi, zatim skinemo obruč sa kalupa. Tako treba da ostavimo potpuno da se ohladi.

                                                              Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen