Translate

Freitag, 9. Februar 2018

Diós-fügés- mazsolás- csokis kekszszalámi


A legfinomabb sütemények közé tartozik, melyet Kisoroszon mindenki simán "szalámiként" ismer és generációkon keresztül anyáról lányára öröklödött a recept. Mindegyik lakodalomban nagy figyelemmel készítették az ügyes asszonyok. 5-6 rudat is csináltak, a nagyobb lakodalmakban még többet, de az ünnepi terítéken is előkelő helyet kapott nemcsak Karácsony táján, hanem névnapokra, búcsúra is. Ez a recept mindig sikerül és azt hiszem a mai napig is sokan így csinálják a "hírös kisorosz szalámit". Családomban mindenki imádja, ezért mindig két szálat csinálok, vagyis dupla adagot. Biztos sokan ismeritek, nemcsak Kisoroszon, hanem sokhelyen a világon.
Ha még nem csináltál ilyen különösen finom desszertet itt az ideje, hogy hozzáláss! 
Uccu neki! :)

Hozzávalók egy szálhoz: 

  • 1 db ostyalap
  • 3 egész tojás
  • 9 kanál cukor
  • 10 dkg vagdalt dió
  • 5 dkg vagdalt aszalt füge
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg "Petit beurre keksz-vagy más hasonló keksz
  • 2 rúd főzőcsokoládé 
  • 15 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés:

1. A diót és a fügét apróra összevagdaljuk, kekszet kézzel apróra tördeljük ( kb. 1cm). A mazsolát langyos vízben megmossuk, lecsepegtetjük és törlőpapíron beitattjuk a vizet róla, majd hozzákeverjük a vagdalt dióhoz, fügéhez és kekszhez.
2. Egy tiszta konyharuhát hideg vízzel átnedvesítünk, kicsavarjuk a vizet és kiterítjük a munkafelületre. Ráhelyezzük az ostyalapot úgy, hogy a sima fele kerüljön alul. Ha nagyobb a konyharuha, mint az ostya, a ruha széleit ráhajtjuk az ostyára.
3. A tojásokat a cukorral jól kikeverjük és nem túl magas hőfokon állandóan kevergetve besűrítjük. Amikor elkezd sűrűsödni hozzáadjuk a darabos csokoládét és tovább főzzük. Kevergetés közben ha már látszik az edény alja, vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a vajat. Keverjük tovább és ha elolvadt a vaj, adjuk hozzá a dió, mazsola, füge és keksz keveréket. 
4. Az ostyalap időközben megpuhult, gyors mozdulatokkal tegyük rá a krémet a rücskös oldalára, egyenletesen osszuk el rajta. Tekerjük fel a hosszabb felénél, ha szükséges a konyharuha segítségével. Amikor feltekertük kezünkkel formázzuk szép, egyenletes szalámi rúddá. Tegyük egy sütőpapírra, lazán csomagoljuk be és tegyük egy tálcára, majd hagyjuk a hűtőszekrénybe egy éjszakára. 
Szép vékony szeletekre vágjuk. 

                                              Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen