Translate

Samstag, 10. Februar 2018

Salama sa orasima-suvim groždjem-smokvama

Jedna od najukusnijih deserta mog detinjstva. Recept se generacijama prenosio sa kolena na koleno i seoske svadbe (pored raznovrsnih sitnih kolača) su bile nezamislive bez ove veoma ukusne poslastice. U mojoj porodici je takodje veoma omiljena i pravim je tokom cele godine. Po ovom receptu uvek uspeva, sočna je i nedelju dana ostaje sveža, ako je čuvamo na hladnom mestu. Ja svaki put napravim duplu meru, tj. dve rude salame i nestane za čas. :)
Sastav:
  • 1 list oblatne
  • 3 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 10 dkg oraha (seckanog)
  • 5 dkg suvog groždja
  • 5 dkg suve smokve (seckane)
  • 10 dkg keksa Petit Beurre ili neki drugi sličan
  • 2 štangle čokolade za kuvanje ( 6-7 dkg)
  • 15 dkg maslaca ili margarina
 Priprema:

1. Orahe sitno iseckamo, smokve takodje. Suvo groždje operemo u mlakoj vodi, zatim ocedimo i na papirnoj salveti osušimo. Keks izlomimo na sitne komadiće (oko 1cm).
2. Jednu čistu kuhinjsku krpu pokvasimo u hladnoj vodi, iscedimo i raširimo na radnoj površini. Oblatnu stavimo preko nje, tako da ravni deo bude okrenut prema dole, tj. prema krpi. Ivice kuhinjske krpe preklopimo preko oblatne i ostavimo da se omekša ( ne sme jako da se pokvasi).
3. Jaja sa šećerom umutimo sa varjačom i stavimo da se kuva na srednjoj temperaturi. Konstantno mešamo. Kada primetimo da je krem počeo da se zgušnjava, dodamo izlomljenu čokoladu. Dalje kuvamo mešajući, sve dok krem nije dovoljno gust. Kada varjaču povučemo kroz smesu i vidi se dno šerpe, krem je dovoljno gust. Skinemo sa vatre i dodamo maslac i mešamo dok se ne istopi. Dodamo orahe, suvo groždje, smokve i keks i pomešamo.
4. List oblatne i dalje ostavimo na kuhinjskoj krpi, a fil brzim pokretima rasporedimo po njoj ( kockasto-rupičasta strana oblatne). Zatim pomoću kuhinjske krpe savijemo u rolat. Na kraju rukama oblikujemo da ima lep oblik. Rolat oprezno prebacimo na papir za pečenje, labavo umotamo rolat i stavimo u frižider da se stegne.

                                                          Prijatno! 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen