Translate

Sonntag, 18. Februar 2018

Mimoza torta - "La torta mimosa"

Autentična torta mimoza dolazi iz Italije i ja sam je tamo jela prvi put sa ananasom. Torta je vezana za italijanke-feministkinje, koje su posle drugog svetskog rata prvi put slavile 8. mart, Dan Žena i kao simbol izabrale su proletni cvet: mimozu. Torta je tipična "vesnik proleća", "torta za Dan žena", ali je i tipična porodična torta, koja se pravi tokom cele godine.
Ako je ruža kraljica, onda je mimoza svakako princeza cveća. Ovaj cvet svojom lepotom pleni i najavljuje dolazak proleća, donosi miris juga, ljubavi i mora. I ova torta podseća na mimozu, pošto je cvet otrovan ne može se koristiti ni kao sastojak ni kao dekoracija na torti.
U Madjarskoj sam imala priliku da probam varijantu sa jagodama i bila je veoma ukusna. Recept nigde nisam našla, prevela sam i neke italijanske recepte. Ova verzija je malo izmenjena po mom ukusu i najviše me podseća na torte iz Italije i iz Madjarske.
Drage moje tortu vam toplo preporučujem, izvolite krenite da je napravite! :)

Sastojci za 12 malo podebelih parčadi:
Biskvit , prečnik 18-20 cm:
  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 8 kašika brašna
Krem od vanile:

  • 400 ml mleka (4 dl)
  • 1 mahuna vanile ( eventualno vanilin šećer)
  • 4 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike puding praška od vanile
  • 3 dl slatke pavlake za šlag
  • 1 kašika šećera u prahu
Sirup:

  • 75 ml vode (0,78 dl)
  • 50 g šećera
  • 3 kašike ruma ( ili neki drugi mirišljavi liker-i mimoza je mirišljava)
Pire od jagoda:

  • 150 g svežih jagoda - ili smrznutih
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike od gornjeg sirupa
Priprema:

1. Piškotu napravimo na uobičajeni način. Možete u dva dela podeliti, tako prvo sa 4 jajeta i još jednom sa 4 jajeta. Tako ćete obe piškote podeliti u dva dela. Rernu unapred zagrejemo na 180 stepeni. Prečnik je od 18-20 cm. Pazimo da biskvit sačuva lepu žutu boju. Ostavimo ih da se ohlade.
2. Mleko sa šećerom stavimo da provri. U medjuvremenu umutimo žumanca sa šećerom, brašnom, pudingom i dodamo vrelom mleku. Skuvamo do željene gustine. Više puta pomešamo krem dok se sasvim ne ohladi. Ulupamo slatku pavlaku sa šećerom u prahu i 2/3 dodamo ohladjenom kremu, oprezno mešamo. 1/3 ostavimo sa strane.
3. Za sirup vodu sa šećerom i sa alkoholom stavimo da provri i ostavimo 1-2 minuta da polako ključa. Ostavimo da se ohladi.
4. Jagode stavimo u manju šerpu, dodamo šećer i 2 kašike od sirupa da stavimo da proključa. Sa mikserom ispiriramo. Ostavimo da se ohladi.
5. Oba biskvita prepolovimo, tako da dobijemo 4 kore. Jednu koru oštrim nožem isečemo na sitne kocke.
Prvu koru stavimo na tacnu i prelijemo sa 1/3 od sirupa. Tanko namažemo sa šlagom od slatke pavlake, zatim sa jagoda pireom i na kraju dolazi jedan sloj kreme od vanile. Stavimo drugu koru, malo pritisnemo sa rukama i ponovimo isti postupak: šlag, jagoda pire, vanilin krem i treća kora. 
Gornju koru malo pospemo sa sirupom i celu tortu premažemo sa ostatkom krema od vanile. Celu tortu obložimo sa kockicama biskvita. 
Tortu stavimo u frižider najmanje 2-3 sata. Najbolje je prekriti sa zvonom da ne bi upila mirise iz frižidera. 
 Prijatno i živele Dame! :)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen