Translate

Samstag, 3. Februar 2018

Mandarin túró - tejszínhab torta, sütés nélkül

Amikor először megláttam ezt a torta szeletet, rögtön elhatároztam magamban, hogy ezt megcsinálom! Nemcsak szép, dekoratív, hanem álom-finom íze van, zamatos, friss, gyümölcsös, igazi tavaszi desszert. Ezt imádom a sütésben: a végeredményt!
Sokan szeretnek sütni, főzni és az eredmény a fontos. Az eredmény pedig attól függ, mekkora szeretettel, figyelemmel, türelemmel és pontosággal dolgozunk, és nem utolsó sorban az alapanyagok minőségétől. A holmi összekavart piskóta, pár mozdulattal kevert krém, össze nem illő díszítési technikák, izléskáosz és kész-passz, ennyi volt. Sütöttünk egy tortát! Ízlések és pofonok... Az ember hiába tud kottát olvasni, ha nem képes elénekelni magában a dalt, sosem születik muzsika. Így van ez a sütéssel és főzéssel is. Ha csak tehetjük válaszunk egészségesebb, adalékok (színek, aromák, tartósítószerek) nélküli alapanyagokat. A házi sütinél, a házi tortánál szerintem nincs jobb és bátran vágjunk bele, vegyünk magunknak elég időt és türelmet hozzá. A díszítésnél legyünk figyelmesek, hiszen az emberi kreativitás végtelen, jó és kevésbé jó irányban egyaránt. A kevés néha több!
Uccu hozzá!
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű-12 dundi szelet tortához:
Az alap:
  • 130 g babapiskóta
  • 85 g vaj
Mandarin zselé:
  • 250 g konzerv mandarin 
  • 3 lap zselatin
A túró-tejszínhab krém:
  • 400 g krémsajt-friss túró
  • 300 g tejszín
  • 80 g cukor
  • 5 zselatin lap
  • 1 citrom reszelt héja és leve
Öntet:
  • 200 ml narancslé
  • 10 g étkezési keményítő
Díszítés:
  • 150 g tejszín
  • 1 teáskanál porcukor
  • konzerv mandarin
Elkészítés:
1. Először elkészítjük a mandarin zselét, amihez lecsöpögtetjük a mandarint a konzervből. (Azért használunk konzervet, mert nincs rajta az a keserű, fehér hártya.) A zselatin lapokat hideg vízben leáztatjuk. Botmixerrel pépesítjük a mandarint, majd 1=3 részét egy kis lábasba öntjük és melegítsük fel. Kezünkkel jól nyomkodjuk ki a vizet a zselatinból és adjuk a meleg mandarin péphez. Jól keverjük el és öntsük hozzá a megmaradt pépet is. Egy kisebb müzlis, salátás tálkát béleljünk ki átlátszó fóliával és öntsük bele a zselatinos mandarin masszát. Tegyük hűtőszekrénybe 1-2 órára, amíg egészen megdermed.
2. A vajat olvasszuk fel. A babapiskótát tegyük egy műanyag zacskóba és egy nyújtófával vagy húsklopfolóval törjük össze. Nem baj ha maradnak benne kicsit nagyobb darabok, majd keverjük össze az olvadt vajjal. Egy tálcára tegyünk sütőpapírt és a tortakarikát. A kekszet egyenletesen osszuk szét a karikában és egy pohár segítségével nyomkodjuk jól le a kekszet. Tegyük hűtőszekrénybe.
3. Amikor eléggé megdermedt a mandarin zselé, hozzáfoghatunk a túrókrém elkészítéséhez. A zselatin lapokat tegyük hideg vízbe. A krémes állagú sótlan túróhoz (krémsajt-ki hogy nevezi) adjuk a cukrot. Alaposan mossuk meg a citromot, töröljük szárazra és a reszelt héját adjuk a túróhoz. Kifacsarjuk a citrom levét és melegítsük fel, majd keverjük el benne a kicsavart zselatint. Vegyük le a tűzről és adjunk hozzá kb. 3 kanál túrós masszát. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a többi túrókrémhez, keverjük el. Hagyjuk jól kihülni hűtőszekrényben. A tejszínt verjük fel keményre és amikor a túrós krém már dermedni kezd, adjunk hozzá 3-4 kanál tejszínhabot. Keverjük szép simára, majd óvatosan keverjük hozzá a többi tejszínhabot is.

4. Óvatosan húzzuk ki a sütőpapírt és egy ujjnyi túrókrémet kenjünk el az alapon.
A mandrin zselét a fólia segítségével emeljük ki a tálkából és óvatosan húzzuk le a fóliát róla. A zselét nyugodtan fordítsuk az egyik tenyerünkbe, másik kezünkkel húzzuk le teljesen róla a fóliát és helyezzük a torta alap közepére, mint egy gyümölcsmagot. A maradék túrókrémet simítsuk el rajta. Kicsit rázogassuk meg a tálcát, hogy ne maradjon benne levegő. Tegyük 2-5 órára a hűtőszekrénybe.
5. Nálam, mint mindig egy éjszakára van a torta a hűtőszekrényben és tökéletesen lehült. Az öntethez tegyük a narancslét egy lábosba és adjuk hozzá az étkezési keményítőt. Keverjük el csomómentesre és forraljuk fel állandó kevergetés mellett. Már láthatjuk, hogy sűrűsödik a massza, kb. egy percig hagyjuk még lassan forrni. Vegyük le a főzőlapról és kb. 5 percig hagyjuk kissé kihülni. Ha melegen öntenénk a tortára, a krém megolvadna és azt nem szeretnénk semmi esetre. Tehát egy kicsit kihűlt a narancsos glazúr, bátran öntsük a hideg tortánk közepére. Lassan forgassuk a tortát minden irányban, hogy egyenletesen elosztódjon rajta a glazúr. Most tegyük vissza a hűtőszekrénybe addig, míg meg nem dermed az öntetünk, kb. 20-30 percig (vagy tovább, ha szükséges).
6. Amikor a narancsos öntet megdermedt a tortán, verjük fel a tejszínt a porcukorral. Késsel vágjuk körbe a tortakarika mentén és óvatosan vegyük le a karikát. Nyomózsákkal nyomjunk rózsákat a torta tetejére, majd díszítsük a megmaradt mandarin szeletekkel.
                                                              Jó étvágyat! 
   




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen