Translate

Sonntag, 23. September 2018

Bazsalikomos lime torta - extra finom ( Limetten-Basilikum Torte )


Legkedvesebb tortánk egyike lett ez a gyorsan elkészíthető finomság, mégpedig az üdítően frissítő íze miatt és mert habkönnyű. Bazsalikom a kedvenc fűszerem, imádom azt az izgalmas illatát és ízét, nagyszerű párost alkot a zöldcitrommal vagy limmel. A torta tökéletes, harmonikus ízvilága miatt családi kedvenc lett, ezért hála Koch Danicának a receptért. Kétszer készítettem el a tortát és némileg megváltoztattam a receptet, szerintem ez így extra! Sűrűbben a terítékünkre kerül majd.

A hozzávalók könnyen beszerezhetők és egy nappal a felszolgálás előtt fogjunk hozzá. A bazsalikom leveleket idejében kezdjük el a lime-lében áztatni (3-6 órán át). Elkészítéséhez kb. 60 perc elegendő. 

Hozzávalók a piskótához (22 cm átmérő):
  • 5 tojás (szétválasztva fehérje-sárgája)
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
Krém:
  • 4 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • leheletnyi só
  • 1,5 dl lime-lé
  • 1 rúd vanília (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
  • 4 lap zselatin
  • 10 bazsalikom levél
  • 5 dl állati eredetű tejszín (habnak)
Limonádé:
  • 3,5 dl víz
  • 3 kanál lime-lé
  • cukor ízlés szerint
  • 1,5 dkg zselatin-por
Elkészítése:

1. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat és a cukormennyiség 3=4 keményre fölverjük a fehérjét. A cukor megmaradt 1=3 a sárgájához adjuk és habosra keverjük, amíg sűrű lesz, majd szép lassan összekeverjük a két masszát (nem robotgéppel, hanem egy szilikonlapáttal). Végül hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan összekeverjük. A tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral és belesimíltjuk a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon kisütni, nálam kb. 20 percig sült. Amikor teljesen kehült, kettévágjuk.
2. A tejszínt fölverjük. A lime-lében áztatott bazsalikom levelek felét kivegyük, a többit botmixerezzük, hogy homogén masszát kapjunk.
A tojások sárgáját és a 2 egész tojást, a cukorral és a vanília rúd kikapart magjával (vagy a vaníliás cukorral), a cukorral, a sóval és a lime-levével vízgőz fölött állandóan kavargatjuk, amíg sűrűsödni kezd. Nem szabad forrónak lennie. A krémet tegyük hűtőszekrénybe vagy rövid ideig mélyhűtőbe. Többször kavargassuk meg és ellenőrizzük a sűrűségét. 
3. Amikor a krém kihűlt adjuk hozzá a tejszínhabot. Először csak keveset és keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a maradék tejszínhabot, de ekkor már óvatosan keverjük össze. 
A tortalap egyik felét tegyük egy tálcára, tegyünk köré egy tortakarikát és tegyük rá a krém felét - kicsit többet. Fedjük be a másik lappal és végül a maradék krémet töltsük rá. Tegyük hűtőbe.
4. A limonádéhoz keverjük össze a vizet és a cukrot, adjuk hozzá a lime levét. Fontos, hogy a limonádé finom legyen, többször is kóstoljuk meg. Ezután adjuk hozzá a zselatinport a csomagoláson lévő utasítás szerint. Én a hideg limonádéhoz adtam a zselatinport, majd fölmelegítettem és 1 percig lassan forraltam. Langyosra vagy kicsit melegebbre hűtöttem. Készítsünk elő ehető virágszirmokat (rózsa, ibolya és bazsalikom, borsmenta leveleket a díszítéshez.
5. Amíg hűlt a limonádé, a tortát betettem a mélyhűtőbe. 
Figyeljük a limonádét nehogy túlságosan lehűljön, mert megkocsonyásodik. A tortára ráöntjük a limonádé felét, szúrjuk meg a virágszirmokkal és levelekkel. Hagyjuk kicsit megkötni, majd a többi limonádét ráöntjük. Hűtőben legalább 2-3 órára hagyjuk pihenni, de legjobb egy éjszakára ott hagyni. 
                                                                Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen