Translate

Montag, 19. November 2018

Fűszeres linzerszelet

Valóban mennyeinek nevezhető ez a mandulás-mogyorós-fűszeres linzerszelet túrókrémmel feldobva. Először sütöttem egy német recept alapján. Késő délutánra készültem el vele, meg is kóstoltuk, de meg kell jegyezni, hogy másnapra még puhább, omlósabb, finomabb lett. Ádventre dupla adagot készítek, mert nagyon ízlett a családnak. A savanykás vörösáfonya és a vaníliás túrókrém teszi különlegesé a mézeskalácsízű mandulás linzert.     
Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • késhegynyi só
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 20 dkg darált mandula
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 40 dkg liszt
Túrókrém:
  • 50 dkg friss krémtúró
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1,5 dkg étkezési keményítő (pl. Gustin)
  • 40 dkg vörösáfonya kompót / dzsem
A kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál tejszín
Elkészítés:

1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulát és mogyorót, a sót és mézeskalács fűszert. Adjuk hozzá a tojássárgákat is és tovább keverjük. Végül adjuk hozzá a lisztet is, kézzel gyúrjuk össze és egy átlátszó fóliába csomagolva egy órára tegyük hűtőszekrénybe.
2. A túrót keverjük össze a cukorral, vanília-kivonattal, tojássárgájával és az étkezési keményítővel. 
3. A tészta 1/3 részét tegyük félre. Egy nagyobb, mélyebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral és kenjük le a papírt zsírral vagy vajjal. Nyújtsuk ki a tésztát és helyezzük a tepsibe, majd ha van sütőkeret felezőnk, felezzük meg a tésztát. Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, egyik felét kenjük meg sűrű vörösáfonya kompóttal vagy dzsemmel. 1-2 kanál dzsemet tegyünk félre!A másik felére öntsük a túrókrémet. A megmaradt tésztából szúrjunk ki kis csillagokat és fedjük be a vörösáfonyás linzert. Kenjük meg a csillagokat tojássárgája és tejszín keverékkel. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 prc alatt készre sül (sütőtől függ!). 
Ha nincs sütőkeretünk felezővel, akkor a tésztát vágjuk 2 részre és tegyük két kisebb tepsibe.
4. A linzert hagyjuk a tepsiben kissé kihűlni, majd vegyük le a keretet. A túrókrémet nagyon vékonyan kenjük le vörösáfonya dzsemmel. 
Az áfonyás linzer lapot óvatosan vegyük ki a tepsiből, ha lehet sütőpapírral együtt emeljük ki. Egy hosszú késsel válasszuk el a papírt és a tésztát, majd a papírral együtt emeljük fel és csúsztassuk a tésztát a túrókrémes lapra. 
Szeletelés előtt legalább 2 órára tegyük hideg helyre.
                                                                 Jó étvágyat!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen