Recept Linzer torte sam objavila na današnji dan pre godinu dana, a danas je stigao na red Linzer šnite. Jako volimo Linzer tortu, ali ove Linzer šnite su još bogatije ukusom, porodica se oduševila. Napravila sam prema nemačkom receptu, ali sledeći put ću uzeti duplu količinu, jer smo pojeli sve za jedan dan. Prava zimska poslastica za praznike, na hladnom mestu u kutiji za kolače ili u foliji, ostaje sveža i do dve nedelje ( ako ostane tako dugo!!!).
Sastojci za kore:
- 250 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 5 žumanaca
- prstohvat soli
- 2 kafene kašike mešavine začina za medenjake (cimet, karanfilić, anis, kardamon, djumbir itd.)
- 200 g mlevenog badema
- 100 g mlevenog lešnika
- 400 g brašna
Fil:
- 500 g svežeg kremsira (bez soli)
- 2 žumanceta
- 80 g šećera
- 1 kafena kašika vanilin-ekstrakt
- 15 g gustina
- 400 g džem od brusnice
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 2 kafene kašike slatke pavlake
Pripremanje:
1. Penasto umutimo maslac i šećer, zatim dodamo badem, so, lešnik i začin za medenjake i sve dobro izmešamo. Dodamo žumanca, umutimo i na kraju dodamo i brašno. Rukom dobro izradimo testo, zatim ga uvijemo u providnu foliju i ostavimo oko 1 sat u frižideru.
2. Sir pomešamo sa šećerom, dodamo žumanca, gustin i vanilin-ekstrakt.
3. Ako imate podesivi četvrtasti kalup sa pregradom odlično će vam doći. Obložimo dno papirom za kolače i oklagijom razvijemo testo. Stavimo ga u kalup i postavimo pregradu na sredinu, tako da dobijemo dve kore.
2. Sir pomešamo sa šećerom, dodamo žumanca, gustin i vanilin-ekstrakt.
3. Ako imate podesivi četvrtasti kalup sa pregradom odlično će vam doći. Obložimo dno papirom za kolače i oklagijom razvijemo testo. Stavimo ga u kalup i postavimo pregradu na sredinu, tako da dobijemo dve kore.
Ako nemate takav kalup, mogu poslužiti i dve manje, dublje tepsije. U tom slučaju podelimo testo na dva dela. Na prvu koru stavimo fil od sira, na drugi džem od brusnica, 1-2 kašike džema ostavimo sa strane.
Oklagijom razvijemo ostatak testa i modlicom vadimo male zvezde, koje ćemo poredjati na koru sa džemom. Tepsiju stavimo u unapred zagrejanu rernu i pečemo oko 35 minuta na temperaturi od 180 stepeni ( u zavisnosti od rerne!!).
4. Pečen kolač ostavimo malo da se ohladi, zatim skinemo kalup i pregradu. Veoma tanko namažemo ostatak džema preko fila od sira. Linzer koru sa džemom izvadimo iz tepsije zajedno sa papirom. Dužim nožem odvojimo koru od papira, zatim oprezno pomoću papira stavimo koru sa filom od sira. Ostavimo najmanje 2 sata na hladnom mestu.
Fine, mirisne linzer šnite će ostati sveže i do dve nedelje, ako ih stavimo u kutiju za kolače ili ih umotamo u foliju i ostavimo na hladnom mestu.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen