Htela sam da napravim takve kolačiće, kada zagrizemo da osetimo neodoljiv, uzbudljiv ukus. Pomno odabrani sastojci, čokolada sa 60% kakaoa, začini sa merom, prirodni maslac, kravlja slatka pavlaka sa masnoćom preko 30% svakom će doneti poseban užitak i izmamiti osmeh na lice. Preporučujem za predstojeće praznike, jer čokoladno srce kolač se brzo i lako priprema, ako ih ukrasimo elegantno izgledaju, mekani su i imaju zaista fantastičan, nesvakidašnji ukus! Tip: Napravite odmah duplu količinu!
Sastojci (oko 60 komada):
- 1 žumance
- 50 g šećera u prahu
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 kafena kašika finog kakao praha (bez šećera!)
- 1 kafena kašika začina za medenjake (ravna kašikica)
- 200 g brašna
Fil:
- 200 g crna čokolada
- 100 g slatka pavlaka (masnoća preko 30%)
- 2 kafene kašike kafe, koja se rastvara (npr. Nescafe)
Dekoracija:
- 80 g čokolada
Pripremanje:
1. Prvo spremimo ganaš (ganache) fil, isitnimo čokoladu i stavimo u jednu činiju. U slatku pavlaku dodamo kafu, pomešamo da se kafa istopi i stavimo da se prokuva ( često treba pomešati!). Vrelu slatku pavlaku prelijemo preko čokolade, ostavimo oko 2 minuta, zatim dobro izmešamo da ne budu grudvice. Fil ostavimo sa strane na sobnoj temperaturi.
2. Umutimo žumance sa šećerom u prahu i sa maslacom. Dodamo 2 kafene kašike fila, zatim so, začin za medenjake i kakao prah, dobro izradimo mikserom. Na kraju dodamo brašno i umesimo lepo glatko testo. Ja nisam dodala svo brašno, ostalo mi je sa strane 20 g. Testo ne sme da se lepi, a ne sme ni da se mrvi. Ako se lepi, dodajte malo brašna, ako se mrvi dodajte nekoliko kapi mleka.
Oklagijom razvijemo testo debljine 3-4 mm, modlicom vadimo oblike srca i redjamo u tepsiju obloženo papirom. Tepsiju sa kolačićima ostavimo na hladnom mestu oko 15-20 minuta da bi u toku pečenja zadržali prvobitan oblik. Ja sam tepsiju ostavila na terasi, sada je dovoljno hladno napolju.
Rernu zagrejemo na 180, sa ventilatorom na 160 stepeni i kolačiće pečemo oko 13-15 minuta.
3. Ostavimo da se ohlade, fil pomešamo. Ako se fil u medjuvremenu zgusnuo, stavimo ga kratko iznad vodene pare i mešamo dok ne postane svilenkast. Po dva kolačića zalepimo sa filom. Lepše i lakše se mogu srcad puniti sa špricom za ukrašavanje.
Čokoladu isitnimo i stavimo iznad pare. Ako je potrebno dodamo malo maslaca u čokoladu, zatim ukrašavamo. Ostavimo da se osuše na sobnoj temperaturi.
Decembar, čekamo te!
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen