Translate

Freitag, 18. Oktober 2019

Bolognai ragu paradicsomos-babos darált hússal / Pasta e Fagioli alla Bolognese

Világszerte ismert a paradicsomos-húsos Ragú Bolognese (bolognai ragu), amit itthon mi csak bolognai szósznak ismerünk. Az olaszok általában frissen gyúrt tagliatelle tésztával (szélesmetélt) tálalják, mi is azzal szeretjük. A babos változatát két féle babbal készítik. Én fehér és vörös Kidney babot használok hozzá. A száraz babot érdemes előző nap megfőzni, hogy gyorsabban elkészüljünk vele, de egyszerűbb és gyorsabb bab-konzervet használni. Rendkívül egyszerű elkészíteni, az íze fantasztikus.
Hozzávalók 6 személyre:
  • 50 dkg darált hús (sovány hús)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 8 dl sűrűbb paradicsomlé
  • 1 dl vörös bor
  • 30 dkg fehér száraz bab ( lehet konzerv)
  • 30 dkg vörös Kidney bab konzerv
  • olívaolaj
  • só, bors,
  • kakukkfű 
  • bazsalikom 
  • 50 dkg tagliatelle tészta 
Elkészítés:
1. A hagymát, sárgarépát és zellerszárat apróra felkockázzuk, a fokhagymát aprítjuk. 
2. Olajon megpirítjuk a hagymát. 2-3 perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát és rövid tovább pirítjuk. Ezután tegyük bele a sárgarépa és zellerszál kis kockákat. 
3. Ezután adjuk a zöldséghez a darált húst, sózzuk, borsozzuk meg és ha kissé megpirult öntsük fel a deci borral. Lassú tűzön pároljuk, amíg a bor teljesen elpárolog, ekkor adjuk hozzá a paradicsomlét. Lassan főzzük kb. 20-30 percig, majd öntsük hozzá a fehér és vörös babot, amelyet kiöntve a konzervből vízzel leöblítettünk. Főzzük össze kb. 10-15 percig, lassan rotyogjon. Adjuk hozzá a friss kakukkfűt, (ha nincs kéznél friss, jó lesz a szárított is). Ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A friss bazsalikomot akkor adjuk hozzá, amikor lekapcsoltuk a hőt
4. Ez idő alatt sós vízben főzzük ki (al dente) a tésztát. A szűrjük le, de a vízből, amiben a tészta főtt tegyünk egy kicsit félre. A megfőtt tésztát nem kell hideg vízzel leöblíteni!
A végén, ha szükségesnek látjuk, adjunk a raguhoz a vízből, amelyben a tésztát főztük. 
5. A tányérba tegyünk tagliatelle tésztát, tegyük rá a ragut és szórjuk meg tetszés szerint reszelt parmezánnal, vagy más kemény sajttal.
                                                              Jó étvágyat! 

   



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen