Translate

Freitag, 18. Oktober 2019

Diótorta / Walnusstorte

Szinte nincs olyan, aki nem ismerné és nem kedvelné a régi jó diótortát. A napokban is sütöttem egyet és olyan finom lett, hogy a vendégek nem tudtak betelni vele. Kissé változtattam Farka Vilmos cukrász receptjén, isteni lett. A tészta puha, levegős lett, kicsit vastagabb is a kelleténél, de mivel bőven jutott krém is hozzá, szaftos-extra finom és mutatós lett.
Ime a recept egy 23 cm átmérőjű tortához. Én egy 28 cm átmérőjű tortát csináltam és másfél adagot vettem a hozzávalókból.
Hozzávalók a diós pikótához:
  • 8 tojás
  • 150 g cukor
  • 130 g liszt
  • 40 g darált dió
  • csipet fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
Diókrém:
  • 2,5 dl tej
  • 230 g cukor
  • 1 vanília rúd
  • 50 g étkezési keményítő / kukoricakeményítő
  • 250 g darált dió
  • 100 g fehér csokoládé
  • 300 g vaj
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások sárgáját addig keverjük a narancshéjjal, amíg egészen világos lesz. A fehérjét a cukorral szintén fölverjük és a két habot lazán összekeverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat, lisztet és diót. Óvatosan összekeverjük, papírral bélelt karikába töltjük és 160 fokon (légkeverésű) kb. 40 perc alatt készre sütjük. 
2. A krémhez a keményítőt keverjük el kevés tejjel, a többit a vanília rúddal forraljuk fel. Vegyük ki a vaníla rudat és keverjük el benne a keményítőt és ha elég sűrű, vegyük le a főzőlapról. Adjuk hozzá a cukrot és diót. 
Ha kihült ez a diós krém, adjuk hozzá a vajat és habosítsuk ki. Végül keverjük bele az olvasztott fehércsokit. Ettől selymesebb lesz a krém. 
3. A kihült piskótát vágjuk három egyforma részre és töltsük be a krémmel. Tehát a krémet osszuk el 3 részre, 2 rész a töltelék, a harmadik résszel kívülről vonjuk be a tortát. tetszés szerint díszítsük ki.
Tegyük hideg helyre legalább egy éjszakára. 
                                                                  Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen