Hozzávalók a tésztához (kb. 35x25 cm):
- 8 tojás
- 8 kanál cukor
- 8 kanál langyos víz
- 8 kanál liszt
- 1 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 1 csomag sütőpor
Habtészta:
- 5 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
Karamellkrém:
- 25 dkg porcukor
- 5 dl zsíros tejszín (legalább 31%)
- 5 tojássárgája
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 10 dkg fehércsoki
- 30 dkg vaj
Elkészítés:
1. Két tésztát kell készíteni ebből a mennyiségből. Én egyszerre csináltam és utána két egyforma tepsibe elosztottam a masszát. Ha nincs kéznél két egyforma tepsitek, akkor legjobb ha először a megadott mennyiség feléből csináltok egy piskótát, majd ha kisült, még egyet. Tehát 1 tészta 4 tojás, 4 kanál cukor...stb.
De leírom, hogy én hogy készítettem. A 8 tojás fehérjéből és a 8 kanál cukorból kemény habot vertem. Külön habosra kikevertem a tojások sárgáját és hozzáadtam a langyos vizet, majd az egészet hozzáadtam a habhoz, óvatosan összekevertem. Összekevertem a lisztet, kakaót és sütőport és a habos masszához adtam. Két 35x25 cm papírral bélelt tepsibe kell elosztani és előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverésű sütőben 160 fokon 15-20 percig kell sütni.
2. A habtésztához a tojások fehérjét a cukorral gőz felett keményre verjük, kb 20 percig. Amikor már fényes, jó kemény a hab, egy 35x25 cm papírral bélelt tepsibe simítjuk. 80 fokon kb 1,5 óráig sütjük, vagyis szárítjuk.
3. A krémhez a porcukrot felolvasztjuk és világosbarnára karamellizáljuk. Félrehúzzuk és ráöntjük a 2,5 dl tejszínt és visszategyük a tűzre, felforraljuk. Lassan forrjon és kevergetjük, amíg a karamell fel nem oldódik benne.
Az 5 tojássárgáját kikavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás pudingport és a megmaradt 2,5 dl tejszínnel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a karamellmasszához. Visszategyük a tűzre és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Félrehúzzuk és hozzáadjuk a fehércsokit, keverjük, míg el nem olvad.
Habosre keverünk 30 dkg vajat és hozzáadjuk a langyos krémet, összekeverjük. Hagyjuk jól kihűlni.
4. Amikor jól kihűl a karamellkrém még egyszer habosra kikeverjük, 3 részre osztjuk és megtöltjük a tésztákat. Egy tálcára helyezzük az egyik kakaós tésztát, elsimítjuk rajta a karamellkrém 1/3, majd ráhelyezzük a hab-lapot. Erre jön megint 1/3 krém, végül a másik kakaós tészta, kicsit megnyomkodjuk. A tetejére megmaradt 1/3 krémet rákenjük és villával kicifrázzuk. Hűtőszekrényben egy napig, de legalább egy éjszakán dermesztjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen