Translate

Dienstag, 15. Oktober 2019

Karamellás szelet / Karamell Kuchen

Szerettem volna egy családi ünnepre valami finom édességet készíteni és választásom erre a karamell szeletre esett. Szinte minden hozzávaló megvolt már, így csak hozzá kellett fognom a sütéshez. Annyit változtattam a recepten, hogy kevesebb cukrot használtam, viszont fehér csokit adtam a krémhez, ami még lágyabbá, selymesebbé tette azt. Nagyokat dobbant szívem az örömtől, mikor láttam, hogy mennyire tetszik az íze mindenkinek. Ajánlom, hogy fogyasztás előtt egy nappal készítsétek el. Finomabb mikor átjárják az ízek.

Hozzávalók a tésztához (kb. 35x25 cm):
  • 8 tojás
  • 8 kanál cukor
  • 8 kanál langyos víz
  • 8 kanál liszt
  • 1 evőkanál jó minőségű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor 
Habtészta:
  • 5 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
Karamellkrém:
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dl zsíros tejszín (legalább 31%)
  • 5 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 10 dkg fehércsoki
  • 30 dkg vaj
Elkészítés:
1. Két tésztát kell készíteni ebből a mennyiségből. Én egyszerre csináltam és utána két egyforma tepsibe elosztottam a masszát. Ha nincs kéznél két egyforma tepsitek, akkor legjobb ha először a megadott mennyiség feléből csináltok egy piskótát, majd ha kisült, még egyet. Tehát 1 tészta 4 tojás, 4 kanál cukor...stb. 
De leírom, hogy én hogy készítettem. A 8 tojás fehérjéből és a 8 kanál cukorból kemény habot vertem. Külön habosra kikevertem a tojások sárgáját és hozzáadtam a langyos vizet, majd az egészet hozzáadtam a habhoz, óvatosan összekevertem. Összekevertem a lisztet, kakaót és sütőport és a habos masszához adtam. Két 35x25 cm papírral bélelt tepsibe kell elosztani és előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverésű sütőben 160 fokon 15-20 percig kell sütni.
2. A habtésztához a tojások fehérjét a cukorral gőz felett keményre verjük, kb 20 percig. Amikor már fényes, jó kemény a hab, egy 35x25 cm papírral bélelt tepsibe simítjuk. 80 fokon kb 1,5 óráig sütjük, vagyis szárítjuk.
3. A krémhez a porcukrot felolvasztjuk és világosbarnára karamellizáljuk. Félrehúzzuk és ráöntjük a 2,5 dl tejszínt és visszategyük a tűzre, felforraljuk. Lassan forrjon és kevergetjük, amíg a karamell fel nem oldódik benne. 
Az 5 tojássárgáját kikavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás pudingport és a megmaradt 2,5 dl tejszínnel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a karamellmasszához. Visszategyük a tűzre és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Félrehúzzuk és hozzáadjuk a fehércsokit, keverjük, míg el nem olvad. 
Habosre keverünk 30 dkg vajat és hozzáadjuk a langyos krémet, összekeverjük. Hagyjuk jól kihűlni.
4. Amikor jól kihűl a karamellkrém még egyszer habosra kikeverjük, 3 részre osztjuk és megtöltjük a tésztákat. Egy tálcára helyezzük az egyik kakaós tésztát, elsimítjuk rajta a karamellkrém 1/3, majd ráhelyezzük a hab-lapot. Erre jön megint 1/3 krém, végül a másik kakaós tészta, kicsit megnyomkodjuk. A tetejére megmaradt 1/3 krémet rákenjük és villával kicifrázzuk. Hűtőszekrényben egy napig, de legalább  egy éjszakán dermesztjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
                                                                   Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen