Ispričali su da, student šnite ima veliku tradiciju. U davna vremena čokolada je bila luksuz za većinu porodica, tako su maštovite mame smislile ovaj desert. U svakom domaćinstvu je skoro uvek bilo suvih, domaćih keksića, takozvane "Guetzli". Samlele su na mašini, dodali kakao praha, malo cimeta, malo lešnika i sve to umešale u piškota-masu. Ovu smesu su rasporedile na običnoj linzer podlozi, ispekle, prelile glazurom od čokolade. Ovako pripremljen kolač isekle su na duže šnite, svaki komad umotale u pakpapir i tako podelile deci.
Preporučujem svima, koji vole domaći ukus, prirodne i zdrave sastojke.
Sastav za linzer podlogu:
- 30 g šećera
- 1 jaje
- 100 g butera
- prstohvat soli
- 200 g brašna
Nadev:
- 300 g suvi domaći keks bez nadeva (može na primer Petit Beurre ili sl.)
- 6 jaja
- 175 g šećera
- 100 g crna čokolada / čokolada za kuvanje
- 100 g brašna
- 175 g butera
- 150 g mleveni lešnik
- 3-4 kašike džema od maline / evt. od kajsije
Glazura:
- 100 g čokolade ( crna ili za kuvanje)
- 50 g butera
- 1 kašika vrele vode
Priprema:
1. Od svih sastojaka umesimo glatko testo za podlogu. Razvijemo oklagijom i stavimo u tepsiju obloženu papirom, veličine ca. 26x38 cm. Ostavimo na hladnom mestu dok napravimo nadev.
2. Keks stavimo u jednu vreću i pomoću jedne oklagije isitnimo ( ili stavimo u cutter/mikser). Čokoladu istopimo iznad pare. Buter takođe istopimo, ostavimo da se ohladi.
3. Umutimo jaja sa šećerom, dodamo istopljenu čokoladu, pomešamo. Zatim dodamo mlevene lešnike ( još će biti ukusnije, ako smo lešnike prethodno ispržili), dodamo brašno, kašiku po kašiku mlevenog keksa.
4. Ako se buter ohladio, umešamo ga u masu.
5. Viljuškom izbockamo testo u tepsiji i namažemo pekmezom od malina. Preko stavimo nadev.
6. Kolač stavimo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo oko 20-25 minuta (zavisi od rerne).
7. Za glazuru istopimo čokoladu iznad pare, dodamo buter i vodu, izmešamo da ne bude grudvica. Kada se kolač malo ohladio prelijemo glazurom i ostavimo na hladnom mestu da se sasvim ohladi. Sečemo na jednake komade. Ako ga držite na hladnom mestu, pokrivene folijom, i posle nekoliko dana su sveže i ukusne.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen