Translate

Donnerstag, 13. Februar 2020

Bukte sa pekmezom i orasima

Kažu da ovaj izuzetno ukusan kolač datira iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Jednako je omiljen u Austriji pod imenom Buchteln, kao i u Madjarskoj pod nazivom Bukta. Mi najviše volimo one sa domaćim pekmezom ili sa orasima, ali po želji se mogu puniti sa slatkim nadevom od svežeg sira, sa makom ili čak sa čokoladom. Veoma je bitno da dobro umesimo testo, da dovoljno odmara na toplom mestu i naravno da nadev bude ukusan. Bukte su najlepše dok su mlake, ali sutradan su još takodje mekane (ako ostane išta do sutra).

Sastav:
  • 50 dkg brašna
  • 3 dl mleka
  • 2 dkg svežeg kvasca
  • 2 žumanca
  • 6 dkg maslaca
  • 5 dkg šećera u prahu
  • 1 kafena kašika soli
Nadev:
  • domaći pekmez od šljive ili dunje ili po želji
  • ili nadev od oraha (20 dkg mleveni orah, šećer po želji, kora od limuna, 0,5 dl vrelog mleka)
Priprema:
1. U mlako mleko dodamo jednu kašikicu šećera i udrobimo svež kvasac. Ostavimo desetak minuta na toplom mestu da naraste. Svi sastojci za testo treba da budu sobne temperature. 
U činiju prosejemo brašno, dodamo so i šećer u prahu. Ako dodamo malo izrendane kore od limuna, testo će imati još lepši ukus. 
U sredinu brašna napravimo udubljenje i u njega stavimo žumanca, kvasac i mleko. Umesimo testo dodavajući mekane komadiće maslaca. Dobro umesimo, kada se pojavljuju mehurići i testo se odvaja od stranice činije, pokrijemo ga čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mestu da naraste, da se udvostruči.
2. Na radnu površinu stavimo malo brašna i testo oklagijom razvučemo 0,5-1 cm debljine. Oštrim nožem isečemo 8x10 cm pravougaonike i na svaki stavimo 1 kašiku nadeva. Dužu stranu testa prebacimo preko nadeva.
Na dno tepsije stavimo papir za pečenje kolača, optimalna je tepsija sa malo višim stranicama. Poredjamo bukte u tepsiju tako da se tek dodiruju. Premažemo ih sa maslacem (istopimo maslac) i ostavimo oko 20-25 minuta na toplom mestu. Na kraju stavimo ih u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni i pećemo oko 25-30 minuta. 
Dok se peku, zagrejemo malo mleka (0,5-1dl) i dodamo mu vanilin šećer i sa njim premažemo gotove bukte i još jednom vratimo u rernu oko 4-5 minuta. 
Pre služenja pospemo šećerom u prahu.
                                                                 Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen