Sastav:
- 50 dkg brašna
- 3 dl mleka
- 2 dkg svežeg kvasca
- 2 žumanca
- 6 dkg maslaca
- 5 dkg šećera u prahu
- 1 kafena kašika soli
- domaći pekmez od šljive ili dunje ili po želji
- ili nadev od oraha (20 dkg mleveni orah, šećer po želji, kora od limuna, 0,5 dl vrelog mleka)
Priprema:
1. U mlako mleko dodamo jednu kašikicu šećera i udrobimo svež kvasac. Ostavimo desetak minuta na toplom mestu da naraste. Svi sastojci za testo treba da budu sobne temperature.
U činiju prosejemo brašno, dodamo so i šećer u prahu. Ako dodamo malo izrendane kore od limuna, testo će imati još lepši ukus.
U sredinu brašna napravimo udubljenje i u njega stavimo žumanca, kvasac i mleko. Umesimo testo dodavajući mekane komadiće maslaca. Dobro umesimo, kada se pojavljuju mehurići i testo se odvaja od stranice činije, pokrijemo ga čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mestu da naraste, da se udvostruči.
2. Na radnu površinu stavimo malo brašna i testo oklagijom razvučemo 0,5-1 cm debljine. Oštrim nožem isečemo 8x10 cm pravougaonike i na svaki stavimo 1 kašiku nadeva. Dužu stranu testa prebacimo preko nadeva.
Na dno tepsije stavimo papir za pečenje kolača, optimalna je tepsija sa malo višim stranicama. Poredjamo bukte u tepsiju tako da se tek dodiruju. Premažemo ih sa maslacem (istopimo maslac) i ostavimo oko 20-25 minuta na toplom mestu. Na kraju stavimo ih u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni i pećemo oko 25-30 minuta.
Dok se peku, zagrejemo malo mleka (0,5-1dl) i dodamo mu vanilin šećer i sa njim premažemo gotove bukte i još jednom vratimo u rernu oko 4-5 minuta.
Pre služenja pospemo šećerom u prahu.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen