Translate

Dienstag, 4. Februar 2020

Lekváros és diós bukta


Puha lágy, kelt tésztában bőséges töltelék: ízletes házi lekvár és dió! A foszlós bukta a család kedvence és ha véletlenül marad belőle, másnap is finom, puha. Nem biztos, hogy megéri a másnapot. A siker egyetlen titka a jól kidolgozott és megkelt tészta, és persze a töltelék. A tészta hozzávalói legyenek szobahőmérsékletüek, a tál amiben keverjük ne legyen hideg és a konyha is legyen jó meleg, huzatmentes. Számtalan töltelékkel készülhet, házi készítésű szilva- vagy más lekvár, dió, mazsolás túró, mák vagy csokoládé. Ne féljetek hozzáfogni, megéri a rá szánt idő!
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kávés kanál só
Töltelék:
  • házi szilva-, birsalma- vagy más lekvár
  • vagy dió ( 20 dkg dió, ízlés szerint cukor, citrom héj és lé, 0,5 dl forró tej)
Elkészítés:

1. A langyos tejhez adjunk egy kis kanál cukrot és morzsoljuk el benne az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a sót és porcukrot. Adhatunk hozzá citrom reszelt héját, finom ízt ad a tésztának. Közepén csináljunk bemélyedést, tegyük bele a tojások sárgáját és a felfutatott élesztőt. Jól gyúrjuk, dagasszuk át a puha vajdarabokkal. Akkor jó a tészta, ha már hólyagos és elválik a tál falától. 
Tiszta konyharuhával takarjuk le és kelesszük duplájára meleg helyen.
2. A megkelt tésztát tegyük enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagra. Kb. 8x10 cm téglalapokra vágjuk, majd 1-1 kanál tölteléket teszünk a tészta 1/3-ra. Feltekerjük. 
Papírral bélelt, magasabb falu tepsibe egymás mellé rakjuk, úgy hogy az oldaluk épp csak összeérjen. Olvasztott vajjal megkenjük és 20-25 percig meleg helyen hagyjuk kelni a tepsiben.
180 bemelegítjük a sütőt és megsütjük, kb. 25-30 percig (sütőtől függően). 
A sütés végén vaníliás tejjel kenjük le és még 5 percig hagyjuk a sütőben.
Tálalás előtt leheletvékonyan szórjuk meg porcukorral.
                                                             Jó étvágyat hozzá! 






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen