Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 kávés kanál só
Töltelék:
- házi szilva-, birsalma- vagy más lekvár
- vagy dió ( 20 dkg dió, ízlés szerint cukor, citrom héj és lé, 0,5 dl forró tej)
Elkészítés:
1. A langyos tejhez adjunk egy kis kanál cukrot és morzsoljuk el benne az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a sót és porcukrot. Adhatunk hozzá citrom reszelt héját, finom ízt ad a tésztának. Közepén csináljunk bemélyedést, tegyük bele a tojások sárgáját és a felfutatott élesztőt. Jól gyúrjuk, dagasszuk át a puha vajdarabokkal. Akkor jó a tészta, ha már hólyagos és elválik a tál falától.
Tiszta konyharuhával takarjuk le és kelesszük duplájára meleg helyen.
2. A megkelt tésztát tegyük enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagra. Kb. 8x10 cm téglalapokra vágjuk, majd 1-1 kanál tölteléket teszünk a tészta 1/3-ra. Feltekerjük.
Papírral bélelt, magasabb falu tepsibe egymás mellé rakjuk, úgy hogy az oldaluk épp csak összeérjen. Olvasztott vajjal megkenjük és 20-25 percig meleg helyen hagyjuk kelni a tepsiben.
180 bemelegítjük a sütőt és megsütjük, kb. 25-30 percig (sütőtől függően).
A sütés végén vaníliás tejjel kenjük le és még 5 percig hagyjuk a sütőben.
Tálalás előtt leheletvékonyan szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat hozzá!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen