Translate

Donnerstag, 11. Juni 2020

Brauni čizkejk sa višnjama (Brownie Cheesecake mit Kirschen)

Jedna sočna letnja torta sa odličnom kombinacijom čokolade, nadeva od sira i višanja, nenadmašni trio! Ovaj recept sam pronašla pre nekoliko godina u jednom švajcarskom magazinu i od tada redovno pravim ovu ukusnu tortu. Za pripremu ove torte potrebno je oko jedan i po sata, ali verujte, isplati se.

Sastojci za tortu prečnika 26 cm:
Podloga:
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g maslaca
  • 2 kafene kašike praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 25 g kakao praha (bez šećera)
  • 100 g brašna
Nadev od sira:
  • 3 jaja
  • 75 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g šećera
  • 750 g svežeg sira (sitan sir bez soli)
  • 75 g griza
  • 1 tegla višanja (720 ml) ili svežih višanja, dobro ocedimo sok
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Prvo ocedimo višnje.
Čokoladu izlomimo na sitne komade i dodamo maslac, iznad pare (voda ne treba da ključa) otopimo. 
Ostavimo da se malo ohladi.
2. Brašno, šećer, vanilin šećer, so, prašak za pecivo i kakao prah izmešamo. Mikserom umutimo jaja, dodamo otopljenu čokoladu i maslac. U tu masu dodamo polovinu mešavine od brašna i ostalih sastojaka, promešamo, zatim dodamo i drugu polovinu. Promešamo i sipamo u okrugli kalup za tortu veličine 26 cm. Kalup dobro namažemo sa masti i pospemo sa brašnom, višak brašna istresemo. 
3. Za nadev penasto umutimo 75 g maslaca, so, vanilin šećer i šećer. Dodamo jedno po jedno jaje i dalje mutimo. Na kraju dodamo sveži sitan sir i griz. Promešamo.
4. Ocedjenu višnju stavimo na čokoladnu masu u kalupu, zatim nadev od sira. Malo prošaramo viljuškom, tako da dobijemo mramorni uzorak.
Tortu pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni, u rerni sa ventilatorom na 150 stepeni oko 60 minuta. Posle 40 minuta prebacimo papir za pečenje preko torte da ne bi izgoreo gornji deo. 
5. Kada je torta gotova, isključimo rernu i otvorimo vrata od rerne, a tortu ostavimo unutra još 10 minuta. Zatim je izvadimo iz rerne, stavimo na rešetke, malo možemo olabaviti obruč i ostavimo da se skroz ohladi. 
Kada se skroz ohladila, oprezno izvadimo iz kalupa, stavimo je na tacnu i posipamo sa šećerom u prahu.
                                                               Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen