Translate

Donnerstag, 7. Oktober 2021

Falafel orijentalne ćufte od leblebija / Vegetarische Frikadellen aus Kichererbsen

 

Vegetarijanci često koriste ovu biljku u ishrani, jer predstavlja odličnu zamenu za meso. Sastavni deo mediteranske i bliskoistočne kuhinje, specijaliteti iz Grčke, Turske, Indije, Španije itd. sadrže leblebiju. Bogate su vlaknima zato pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja. Veoma je dobar izvor proteina, mangana, gvoždja, pomaže da šećer u krvi bude pod kontrolom. Redovno uzimanje leblebija pomaže u sniženju holesterola i bogata je antioksidansima. 

Od leblebija mogu se napraviti veoma ukusne čorbe, ćufte, gulaš, kari, salate i poslastice. Falafel služim uz salatu ili eventualno uz bareno povrće. Više volim da koristim sirovu leblebiju za falafel, ne znam zašto, ali falafel ima lepšu, bolju konzistenciju nego od leblebija iz tegle. 

Sasatav:
  • 1 tegla(konzerva) leblebija od 400 g ili 250 g sirovih leblebija
  • 2 jaja
  • 1 ljubičasti luk srednje veličine
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kafena kašika limunovog soka
  • 1 kafena kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašikice mlevenog kima
  • so, biber
  • čili paprike po želji
  • 3-4 kašike seckanog peršunovog lista
  • 5 kašika prezle ( prezlu dodati samo ako koristimo leblebiju iz tegle/konzerve
  • ulje za pečenje
Priprema:

1. Sirovu leblebiju prethodno veče potopiti u hladnu vodu da nabubre (oko 12 sati).
Sutradan skuvamo leblebiju u vodi. Kada je skuvana ocedimo vodu i operemo ispod česme.  
Ako koristimo konzervu sipamu leblebiju u jednu cetku i operemo ispod česme. 
2. Sitni iseckamo crni-ljubičasti luk i beli luk, peršun. 
3. U blenderu iseckamo leblebije beli i crni luk. Dodamo jaja. Vidimo tokom mlevenja da li su leblebije suviše suve, tada dodamo malo limunovog soka, ako koristimo leblebije iz konzerve dodajmo prezle. 
4. Dodamo so, biber, seckani peršun, mleveni kim, čili i dobro izmešamo. Ostavimo pola sata na hladnom mestu. 
5. U manjoj posudi za prženje zagrejemo ulje. Napravimo manje kuglice, izmedju dlanova malo pritisnemo i pržimo na vrelom ulju da dobiju zlatno braon boju. 
Ne treba ih pokriti, tako će ostati hrskavi. Služimo ih tople uz razne salate.
                                                         Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen