Finomabbnál finomabb sütőtökös recepteket találunk ilyenkor ősszel. Krémleves, tökös rétes, tökös pite, sós és édes tökös muffin, gondoltam itt az ideje kipróbálni valami újat. A recept Kanadából került hozzám. Megsütöttem, nagyon finom lett a keksz, jó puha, nem roppanós klasszikus keksz. A sütőtök és fűszerek keveréke valami mennyei ízt kölcsönöz a keksznek, ezért újból megsütöm. Megéri kipróbálni!
Hozzávalók:
- 2 1/2 bögre liszt (bőven 2 decis bögre)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 bögre puha vaj
- 1 1/2 bögre cukor
- 1 bögre tökpüré
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 200 g porcukor
- kevés tej (2-3 kanál)
1. Először a sütőt kapcsoljuk 175 C fokra. Szitáljuk a lisztet, sütőport és szódabikarbónát egy tálba, keverjük hozzá a fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a sót.
2. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat és cukrot, majd adjuk hozzá a tojást a vanília kivonatot, végül pedig a tökpürét. Tökpürét készen is vásárolhatunk, de én inkább magam készítem el és biztos vagyok benne, hogy nem tartalmaz semmi adalékot. Édesebb fajta tököt kockára szelek és egy teflonaljú edényben közepes hőn puhára párolom nagyon kevés víz hozzáadásával. Egy fedővel lefedem az edényt, közben egyszer-kétszer megkeverem. Amikor a tök megpuhult, ontos, hogy a víz teljesen párologjon el, majd pürésítjük.
3. A keverékhez adjuk a lisztes keveréket és keverjük jól össze. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis gombócokat halmozunk, kicsit megnyomjuk a tetejüket a kanálal, hogy laposabb legyen. A halmok között hagyjunk elég helyet, hogy sütés közben ne érjenek össze a kekszek. 15-20 perc alatt kisül. Nálam 3 tepsivel lett, ami természetesen a halmok nagyságától függ.
4. Elkészítjük a toppingot. A porcukorhoz annyi tejet adjunk, hogy éppen csak folyékony legyen (mint a karácsonyi írókához). Egy villa segítségével díszíthetjük a kisült kekszet a cukormázzal.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen